Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

"Κατασκευασμένη" ανάπτυξη και πάλι με...

... τα νέα μέτρα για την οικοδομή (βλ. σχετικά το σημερινό άρθρο της Ελευθεροτυπίας).

Τι διαβάζω: μέτρα που θα 'ταν καλά για την κατασκευή, μέχρι το 2008.

Σήμερα όμως δεν είναι το ζητούμενο να πιάσεις τον παραβάτη της κατασκευής, μα να υπάρξει κατασκευή! (να υπάρξει ο "παραβάτης").

Αν-κανείς δεν κάνει τίποτε, πιο το νόημα να ελέγχεις κάποιους που-κάποτε κάτι έκαναν?

Μήπως θα βοηθήσει τους μηχανικούς που θα ανοίξουν τον κύκλο εργασιών τους  με τους ελέγχους που προδιαγράφονται?

Λίγους ίσως, μα σίγουρα ΟΧΙ τους πολλούς!

Απλά θα φοβηθεί ο κόσμος αφού  η κατασκευή του θα είναι ακριβότερη και με περισσότερους περιορισμούς. Έτσι, δεν πρόκειται να βάλει, ούτε το 'να τούβλο πάνω στ' άλλο.

Είναι αυτό ανάπτυξη?

Έχω γράψει και ξανα-γράψει για την ακύρωση της πόλης που σήμερα συμβαίνει (βλ. σχετικά την προηγούμενη ανάρτηση), για την μόνη μορφή κοινωνικής επανεκκίνησης που θα 'βλεπα σ' αυτόν τον τόπο (βλ. σχετικές αναρτήσεις για τον κοινοτισμό) και το μέλλον της κατασκευής σ' αυτά τα πλαίσια.

Ποια λοιπόν θα 'θελα να 'ταν η κατασκευή σήμερα? Αντιγράφω από παλαιότερη σχετική ανάρτηση για την οικονομική-οικολογική και αειφόρο αρχιτεκτονική:

"Ο ρόλος της ψυχο-κινητικής δράσης της κατασκευής είναι σπουδαίος γιατί ... η κατασκευή ... συμβάλει σε μια ψυχο-κινητική διαδικασία κατά την οποία ο δημιουργός-της αντιλαμβάνεται τον κόσμο με όραμα και προοπτική, προβάλλοντας στο μέλλον τις διάφορες χρήσεις αυτού-που-φτιάχνει, νιώθοντας την χαρά της δημιουργίας.

Το μηχανι-λίκι ευνοεί-εμπεριέχει, ψυχο-κινητικές δράσεις. Αλλά πως οι δράσεις αυτές θα υλοποιηθούν σε μια εποχή που είναι όλοι φοβισμένοι και δεν υπάρχει ο απαραίτητος μοχλός (το χρήμα) για να κινηθεί η κατασκευή?

Για την αντιστροφή του κλίματος, τώρα είναι η εποχή για να διατυπωθούν ευέλικτες λύσεις της διαφορετικής προοπτικής. Και παλαιότερα διατυπώσαμε εναλλακτικές λύσεις παρανομώντας-συλλογικά, δημιουργώντας πόλεις-αυθαιρέτων με άθλιες-φτηνές κατασκευές, οι οποίες εξυπηρετούσαν αυτές τις ψυχο-κινητικές ανάγκες, αφήνοντας όμως μια εξαιρετικά κακή κληρονομιά (άσχημες κατασκευές, αμφιβόλου ποιότητας, χωρίς σχεδιασμό-υποδομές κ.λπ.). Στα πλαίσια όμως αυτής της ψυχο-κινητικής διαδικασίας είχε-δίκαια προταθεί να χτίσουμε «άγαλμα στον αυθαίρετο οικιστή» (Αντώνης Τρίτσης 1984).

Ο κόσμος όπως σήμερα τον ξέρουμε, φαίνεται ν' αλλάζει. Μπορεί και να μην έχει έρθει-ακόμα "το πρόβλημα" στην πόρτα μας, μα σίγουρα αυτό υπάρχει στην διπλανή. Γιατί δεν είναι λίγοι-αυτοί που λεν: θα πάω στο χωριό και πολλοί μπορεί να το κάνουνε.
...
Ζητούμενο όμως είναι να μην συμβεί αυτό που είχε συμβεί παλαιότερα, με χυδαίες-άθλιες-αυθαίρετες κατασκευές που δημιουργούσαν πολιτείες-σκουπίδια. Ζητούμενο επίσης είναι, η "ανάπτυξη" αυτή να μην είναι «καρμίρικη» ούτε «μίζερη», να εμπεριέχει την χαρά και το όραμα για την δημιουργία.

Αν λοιπόν είχαμε δημιουργήσει τις υποδομές (μελέτες, πειραματικά μοντέλα, ελέγχους και κανονισμούς για κατασκευές με-τη-γη) και υπήρχε μια συλλογική κουλτούρα έτσι ώστε να ήταν εφαρμόσιμα, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μεροκάματα, κύκλος εργασιών και τελικά νέες οικονομικές-οικολογικές πολιτείες.

Παράλληλα, μια τέτοια ενδεχόμενη δράση, θα είχε την δυναμική να επανα-προσανατολίσει την συλλογική σκέψη επάνω στην "χαρά της κατασκευής" και να δώσει ώθηση στο όραμα και την ψυχο-κινητική δράση της κατασκευής.

Οι δομές της πολιτείας όπως σήμερα την ξέρουμε, αυτό (το όραμα) δεν το περιέχουν.

Αν όμως αλλάξουν (και η αρχιτεκτονική-με-τη-γη έχει ρόλο σε αυτή την αλλαγή), η κρίση (που τρομάζει) και η ύφεση (που μοιάζει με οπισθοδρόμηση), μπορούν να διατυπώσουν ένα νέο όραμα που χρέος-μας είναι: να-το-κάνουμε-ωραίο!"


Υ.Γ. 1
Βλ. σχετικές αναρτήσεις του ιστολογίου:
Για όλα φταίει το μπετόν
Earth architecture
Λίγο μπετόν στη γκράπα μου
45
Για το Μηχανι-λίκι αλλιώς
Για την διατήρηση του κόσμου
Eco
Για το μαγικό ραβδάκι, το ΤΕΕ και την αρχιτεκτονική με τη γη
Για την κατασκευή, την οικονομία και την αρχιτεκτονική με την γη
Για τις πλημμύρες στην Εύβοια
Για την μετακίνηση του κόσμου
Για την αρχιτεκτονική με τη γη και πάλι
Για την διατήρηση του κόσμου
Για την οικονομία και την ψυχο-κινητική δράση της κατασκευής
Γιατί αρχιτεκτονική με-τη-Γη?
Για την οικονομική-οικολογική και αειφόρο αρχιτεκτονική 


Υ.Γ. 2
Βλ. σχετικές εργασίες για την αρχιτεκτονική με την γη
Υ.Γ. 3
Βλ. άλλα κείμενα του ιστολογίου σχετικά με το περιβάλλον