Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Για το μαγικό ραβδάκι, το ΤΕΕ και την αρχιτεκτονική με τη γη

Ένα χρόνο πριν, το ΤΕΕ διατύπωνε τα αυτονόητα δηλαδή ότι: "έρχεται μεγαλύτερη κρίση στην οικοδομή".

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, διαπιστώνει ότι: Κατά 36% μειώθηκε η οικοδομική δραστηριότητα τον Απρίλιο έναντι του 2009 και κατά 54% έναντι του 2008.

Κάθε πέρσι και καλύτερα λοιπόν.

Ε και? Το ΤΕΕ, όπως και κάθε άλλος μηχανισμός, θεωρεί ότι κάποιος θα βγάλει ένα μαγικό ραβδάκι και θα κόβει-τυπώνει λεφτά για να ρίχνουμε μπετά.

Μα τα ραβδάκια σπάσανε και στην καλύτερη περίπτωση ο κόσμος θ' αρχίσει να μετακινείται εσωτερικά, για να βρει λύσεις.

Κάπως-αυτό το είχαμε νιώσει και δεν είχαμε φτιάξει "για πλάκα" την μη-κερδοσκοπική εταιρεία eco-dome. Ούτε ασχολούμασταν μ' αυτήν επειδή δεν είχαμε κάτι καλύτερο να κάνουμε.

Το παλεύαμε και το παλεύουμε, προσπαθώντας μέσα στην καθημερινότητά μας να βρούμε λύσεις που θα μπορούσαν να δώσουν φτηνά γεωκονιάματα, για να μπορεί ο κόσμος να χτίσει-κάτι, να βάλει-το-κεφάλι-του από-κάτω.

Αλλά η δική-μας λογική συγκρούονταν πάντα με την καθεστωτική, αυτήν που περίμενε τα μαγικά-ραβδάκιακ να γεννήσουν τα λεφτά.

Μήπως όμως πρέπει κάποιος (?) να πάρει μια απόφαση, να δει στα σοβαρά αυτή την ιδέα, να μας δώσει υποδομή, εργαστήρια και χρόνο (όχι-λεφτά, ούτε "μπόμπες" ερευνητικά προγράμματα) για να δουλέψουμε στην σύνταξη ενός κανονισμού γεωκονιαμάτων, έτσι ώστε να μπορεί ο κόσμος να φτιάξει φθηνά-γρήγορα και οικολογικά σπίτια?

Αλλά γιατί (ακόμα και αν-κάποιος την πάρει αυτή την απόφαση) είμαι βέβαιος πως η όρεξη-μας για δουλειά, ο "Δον Κιχωτισμός"-μας και τα οράματά-μας θ' απαξιωθούν και θα δοθεί ένα "πακέτο" σε "μεγαλόσχημους-φίλους", υπό μορφή "τούμπανων" ερευνητικών προγραμμάτων που θα το "κλώθουν"-χρόνια?

Δυστυχώς, όσο κι αν δουλεύουμε, όσες ανακοινώσεις και αν κάνουμε εμείς σε περιβαλλοντικά συνέδρια, κάθε τέτοια κατασκευή θα ήταν σχεδόν παράνομη σύμφωνα με την νομοθεσία αφού δεν υπάρχουν σχετικοί κανονισμοί.

Αλλά έτσι και μόνον έτσι, δηλαδή αν διατυπωθεί μια τεχνική λύση (που ήδη έχει διατυπωθεί) και οι σχετικοί κανονισμοί, θα μπορέσει ο κόσμος να χτίσει, ο μηχανικός κι ο μάστορας να βγάλουν ένα μεροκάματο σε μια "άλλη" λογική και μια άλλη ανάπτυξη θ' αρχινά να φαίνεται!

Γιατί λύσεις υπάρχουν! Πολιτικές-πολιτικοί μα και αντίστοιχοι "συνδικαλιστικοί" φορείς, έχουνε μείνει χρόνια πίσω...


Υ.Γ. 1