Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Για την κατασκευή, την οικονομία και την αρχιτεκτονική με τη γη

Αυτό που μου είναι αδύνατο να καταλάβω είναι το πως με-κάποιο μαγικό ραβδάκι, θα ανατραπεί η προοπτική της οικονομίας.

Βλέποντας τις αγωνίες και τα "κανόνια" που βαράν, φίλοι-συνάδελφοι στην κατασκευή, αναρωτιέμαι: με ποιόν τρόπο θα "γεννηθούν" λεφτά για να επανα-δραστηριοποιηθεί η αγορά?

Είμαι πεισμένος ότι αυτό δεν γίνεται. Το πολύ-πολύ να φουσκώσουν τον κόσμο με λίγα ακόμα δανειάκια, για να τον σηκώσουν κάπως, έτσι ώστε να κάνει δυνατότερο το ΜΠΑΜ όταν σκάσει.

Αντ' αυτού όμως: μήπως να βλέπαμε την αρχιτεκτονική με τη γή?

Είναι της φαντασίας μου ή με την ανασφάλεια και τα αδιέξοδα που έχει ο κόσμος, κανείς δεν θα "ρίξει λεφτά", να "ρίξει μπετά", για να φτιάξει σπίτι?

Και αν ο κόσμος δεν "ρίξει τα μπετά", δηλαδή δεν συμμετέχει στη βάση του μεγάλου μοχλού της Οικονομίας που είναι η Κατασκευή, πως η Οικονομία θα "κουνηθεί"?

Γι αυτό νομίζω χρειάζεται ένα κανονιστικό πλαίσια, τέτοιο ώστε να μπορεί να χτίσει ο κόσμος εύκολα, γρήγορα, οικο-λογικά και οικονομικά κατασκευές με γη.

Το ίδιο κανονιστικό πλαίσιο, θα μπορούσε να προδιαγράψει, οι κατασκευές αυτές να γίνονται παντού!

Αφού δηλαδή είναι πλήρως ανακυκλώσιμες και απόλυτα εναρμονισμένες με το περιβάλλον, μπορούν να αποτελέσουν την ουσιαστική αφετηρία για την ανάπτυξη σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο με στόχο τον φτωχό που έχει ένα στρεμματάκι στο δάσος και θέλει να κάνει εκεί ένα κέλυφος να μείνει και όχι τον πλούσιο που έχει τα (!) στρέμματα και θέλει να φτιάξει την (!) βίλα.

Και τα σκυροδεματάδικα τι θα κάνουν? Αυτά που μείναν δηλαδή, γιατί οι προηγούμενοι τα κλείσανε σχεδόν όλα.

Δύο επιλογές βλέπω γι αυτούς:
Η πρώτη είναι να πουλάν το σκυρόδεμα που ξέρουμε (για τους "πλούσιους", τις πολυκατοικίες και τα έργα υποδομής) και η δεύτερη να πουλάνε γεωκονιάματα (δηλαδή φτηνό γεωσ-κυρόδεμα χωρίς τσιμέντο).

Ούτως ή άλλος, αυτός που έχει τα λεφτά, αυτός που θέλει να χτίσει καθ' ύψος ή να φτιάξει μια γέφυρα, δεν θα την φτιάξει απ' τη γή.

Αλλά αυτός που δεν τα 'χει (και αυτός είναι το ζητούμενο) αν έχει την επιλογή, έχω την βεβαιότητα πως θα το κάνει!

Και μην ξεχνάμε πως, αν το κάνει: και μηχανικό θα θέλει και χέρια θα χρειαστεί (αν και θα μπορεί να το φτιάξει και μόνος του-σπίτι "IKEA" δηλαδή) και όλα τα τυπικά μέρη για την κατασκευή μιας κατοικίας για να την μορφοποιήσει.

Με λιγότερα απ' τα μισά λεφτά, την χαρά της δημιουργίας, την δυνατότητα του να πάει κάπου-όπου αλλού στην περιφέρεια και να φτιάξει εκεί το αξιοπρεπές κέλυφός-του για να ζήσει.


Υ.Γ.
Βλ. σχετικές εργασίες για την αρχιτεκτονική με την γη