Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Για το Φυσικό Αέριο στο Μαντούδι

Προ καιρού και συγκεκριμένα πέρυσι την άνοιξη, υπήρχε μεγάλη διαβούλευση για την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου στο Μαντούδι.

Χθες διάβασα σχετικό άρθρο στο ΒΗΜΑ της 13.5.2010 και δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας που σήμερα υπάρχει, φαντάζει μέχρι και ονειρική η ουτοπία το: να πει-κανείς-σήμερα-όχι.

Βέβαιο είναι όμως πως, αφού δεν έχουμε άλλες τεχνικές λύσεις και οι εναλλακτικές προτάσεις για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εγκυμονούν μεγάλες παγίδες, (βλ. σχετικά την πρόσφατη μελέτη των Α. Χριστοφίδη και Ν. Μαμάση που ανέβασα τον προηγούμενο μήνα σε αυτό το ιστολόγιο) "μονάδες βάσης" όπως αυτή που προτείνεται, φαίνεται να αποτελούν μονόδρομο στην διατήρηση του "πολιτισμού" όπως σήμερα τον ξέρουμε.

Βέβαιο είναι επίσης πως η επένδυση αυτή: μπορεί να τονώσει την εσωτερική μετανάστευση, να πάει ο κόσμος που είναι "στριμώκωλα" απ' την πόλη-στο χωριό, να κινηθεί χρήμα και "να δουλέψει" η περιοχή. Ως φόβος όμως, διατυπώνεται το ότι: αφού φαίνεται ότι δεν έχουμε τι άλλο να "πουλήσουμε" πουλάμε το περιβάλλον μας.

Αλλά αυτό θα είναι ένα μεγάλο έργο που, υπάρχει το ενδεχόμενο, να μην είναι μονοσήμαντα κακό για το περιβάλλον. Λύσεις για ισόρροπη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος σε τέτοιου-τύπου έργα υπάρχουν και δεν θα ανακαλύψει κανείς την πυρίτιδα αν τις εφαρμόσει.

Αν τις σκευτεί κανείς, μπορεί ακόμα-ακόμα να μην είναι κι ακριβές, μα όλος ο φόβος είναι: θα έχει κανείς την ευαισθησία για να δημιουργήσει ένα "καθαρό" σταθμό "ενέργειας βάσης"?


Υ.Γ.
Βλ. και άλλα κείμενα του ιστολογίου σχετικά με το περιβάλλον