Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Όμορφη μέρα, μα: κάτι μου μπήκε στο ματάκι μου...

... και μοιάζει με λοστάρι!!! File "kalo kouragio", giatre-mou den blepw!!! I have-no matia!!! Μου τα βγάλατε!!!

Τώρα που χάσαμε αυτά που δεν γνωρίζαμε (βλ. πρόσφατη σχετική ανάρτηση) κάνοντας ευκολότερη την ζωή των φοιτητών της Νομικής μιας και θα καταργηθεί το μάθημα του Εργατικού (sic) Δικαίου (sic), έβλεπα-θολά την πόλη.

Μα τι σημαίνει πόλη? Ίσως την πύκνωση των διαδικασιών συν-ύπαρξης των ανθρώπων, η οποία χαρακτηρίζεται απ' το ανθρωπικό, το οικολογικό και το πολιτισμικό της αποτύπωμα.

Για να γίνει αυτό, κάθε πόλη "τακτοποιεί" τις διαδικασίες αυτές. Έτσι-όμως-πάντα, κάνει "άτακτο" κάτι άλλο.

Για παράδειγμα, για να υπάρχουμε στην πόλη, κάποιος θα μαζέψει τα σκουπίδια (θα την κάνει "τακτική") και θα τα πετάξει έξω απ' την πόλη (θα κάνει άτακτο το "έξω"). Αυτό θυμίζει και 2ο θερμοδυναμικό νόμο (όχι-τώρα-όμως).

Και περπατώντας σήμερα στην πόλη, είδα-πάλι, τα σκουπίδια να έχουν ξεχειλίσει απ' τους κάδους και να ορμάν στον δρόμο. Σαν να ορμά η αταξία μέσ' την πόλη! 

Αλλά γιατί ορμάν τα σκουπίδια στο δρόμο? Γιατί δεν υπάρχουν (λέει) τα γκα-φρά να γίνουν συμβάσεις σε ανθρώπους που παρέχουν τις υπηρεσίες για να τα μαζέψουν. Όμως, ολόκληρη η πόλη, αυτό είναι: φράγκα και παροχή υπηρεσιών. Η πόλη δεν βγάζει φαΐ ούτε πράγματα (βλ. σχετικά παλαιότερη σχετική ανάρτηση o Perec για τα πράγματα). Μόνο καταναλώνει και πετάει.

Άρα λοιπόν Δείκτης-καλός είναι τα σκουπίδια .


Αλλά τι δείχνει ο "Δείκτης" με το σκουπίδι?

Σε διάφορα "φυσικά" προβλήματα όπως το σώμα μας και άλλα περιβαλλοντικά θέματα, εκεί που δεν έχουν βρεθεί ακόμα ερμηνευτικές σταθερές των φαινομένων, υπάρχουν κάποιοι "Δείκτες" (όπως π.χ. τα λευκά στο αίμα που, αν αυξάνουν, κάτι πάει-κάπου λάθος) που απ' ένα όριο και πάνω-κάτω κάτι δεν πάει καλά.

Τα σκουπίδια λοιπόν είναι ο Δείκτης που λέει ότι με την σημερινή της μορφή, η πόλη συστηματικά ακυρώνεται και ότι όταν δεν υπάρχει αυτός που θα τα μαζέψει, δεν θα υπάρχει κανείς να παρέχει υπηρεσίες μέσα σ' αυτή!

Τα σκατά που έχουν στο κεφάλι τους κάποια τυπάκια που υποκρίνονται ότι μας κυβερνάνε είναι ένας άλλος σπουδαίος Δείκτης μα γι αυτό θα μιλήσω άλλη φορά.


Υ.Γ.
Βλ. σχετικές αναρτήσεις του ιστολογίου για τον κοινοτισμό