Τρίτη 21 Απριλίου 2009

ECO

Φαίνεται πως τα κρισιμότερα συστατικά της δομής σήμερα, συνδέονται με το «παγκοσμιο-ποιημένο» αρτικόλεκτο ECO που εκφράζει τα:
economy-ecology

Μα τί αυτό σημαίνει?

Ο Β. Ουγκώ επωφελούμενος της περιγραφής των υπονόμων του Παρισιού λέει ότι το 1832 το Παρίσι ρίχνει στη θάλασσα κάθε χρόνο μέσα από τους υπονόμους το ισοδύναμο πεντακοσίων εκατομμυρίων χρυσών φράγκων. Και αντιπαραθέτει τους υπονόμους του Παρισιού με την-τότε συμπεριφορά των Κινέζων χωρικών, οι οποίοι λίπαιναν την γη με τα ίδια τους τα περιττώματα και για αυτό λέει πως: «η γη της Κίνας είναι σήμερα (τότε) τόσο γόνιμη όσο την πρώτη ημέρα της δημιουργίας».

Με άλλα λόγια ο Ουγκώ διαπίστωνε (τότε) ότι οι παραδοσιακές οικονομίες ήταν οικονομίες ανακύκλωσης και εξοικονόμησης πόρων, ενώ οι σύγχρονες οικονομίες θεμελίωσαν την αρχή τους ως οικονομίες σπατάλης.

Άρα το ζητούμενο δεν είναι να βρούμε το πράσινο προϊόν που θα καταναλώσουμε αλλά να επανα-φέρουμε την δομή στην αειφόρο ισορροπία, επανα-προσδιορίζοντας την οικολογία και ότι αυτό σημαίνει, επάνω στην οικονομική σκέψη.


Υ.Γ.
Βλ. παλαιότερη ανάρτηση: Για τ' αδιέξοδα στην κατανάλωση
Βλ. άλλα κείμενα του ιστολογίου σχετικά με το περιβάλλον