Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Για την οικολογία και την οικονομία

Έχει παρατηρηθεί ότι η κοινωνία αναπτύσσει κριτική αντίληψη (και οικολογική προδιάθεση) επάνω στις τεχνολογικές εφαρµογές όταν ωριµάσει σε τέτοιο βαθµό έτσι ώστε να έρχεται αντιµέτωπη µε τα σκουπίδια που αυτή παράγει. 

Το φαινόµενο αυτό όπως περιγράφει ο D. Cander στην Περιβαλλοντική Ψυχολογία είναι «σαν να περιµένεις να πάρει φωτιά ένα κτήριο για να µελετήσεις τις νέες διατάξεις ασφαλείας των κτηρίων από πυρκαγιά». Αλλά «είναι µάλλον ανήθικο να περιµένεις να πάρει φωτιά ένα κτήριο ώστε να σου δοθούν τα κριτήρια του πως θα µελετήσεις τις νέες διατάξεις ασφαλείας των κτηρίων από πυρκαγιά».

Όμως είναι αδύνατο να συγκρουστεί κανείς με τα σκουπίδια που παράγει, όταν τα σκουπίδια αυτά βρίσκονται στην Νιγηρία ή στην Γουαδελούπη. 

Γι αυτό, ο οφειλόμενος στόχος είναι νέες μικρότερες δομές και άλλη αντίληψη ανάπτυξης σύμφωνα με την οποία, ο κάθε άνθρωπος θα συν-υπάρχει με το καλό (οικολογική-αειφόρο ανάπτυξη) ή ενδεχομένως θα συγκρουστεί με το κακό (σκουπίδια) που αυτός παράγει.

Όσο αυτό δεν συμβαίνει, στον μεγάλο και άτακτο κόσμο μας,  ο "συκοφάντης" θα είναι ο ΣΚΑΙ και ο κάθε ΣΚΑΙ  που θα διατυπώνει και να καταγγέλλει τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκύπτουν (μακριά απ' την πόλη και τα μάτια μας)  στον Ασωπό και αλλού.

Αλλά δεν καταλαβαίνει ο ΣΚΑΙ και ο κάθε ΣΚΑΙ ότι: όπως εννοείται σήμερα η ανάπτυξη, το περιβάλλον είναι το θήραμα του ανθρώπου-θηρευτή και πως έτσι κινείται η οικονομία? Τι θα πει ο ΣΚΑΙ και ο κάθε ΣΚΑΙ μόλις οι βιομηχανίες του Ασωπού κλείσουν και μείνουν και άνεργοι οι εργάτες τους στον δρόμο? Θα τους βάλει να φυτεύουν δέντρα στις αναδασώσεις του?  

Στα πλαίσια αυτά και με μεγάλη προσδοκία πήγα εχθές στην έκθεση για τις οικολογικές εφαρμογές τις τεχνολογίας σήμερα: http://www.ecotec-exhibition.gr/

Και μεταξύ των πολλών φωτοβολταϊκών συστημάτων κ.α. εκθεμάτων που ήταν εκεί, κατάλαβα πως η επικρατούσα πρόταση που έχει διατυπωθεί για το περιβάλλον είναι πως: αν έχεις πολλά λεφτά και θες να μην είσαι θηρευτής του περιβάλλοντος, τότε και μόνο τότε, μπορείς και 'συ να βάλεις ένα φωτοβολταϊκό χωράφι. 

Αλλά οικολογική αντίληψη σημαίνει και μια άλλη οικονομική προσέγγιση. 

Γιατί: όταν έχουμε δει, το πως το "σύστημα" βραχυκυκλώνει με την κατανάλωση (όπως αυτή-σήμερα υπάρχει) και όταν δεν υπάρχει πλέον η οικονομική δυνατότητα για να καταναλωθούν και να εγκατασταθούν τα πολύ-ακριβά φωτοβολταϊκά συστήματα, μήπως πρέπει να δούμε και το πώς το σύστημα μπορεί να ανα-γεννηθεί με άλλου-τύπου, εύκολες-γρήγορες, οικονομικές και αειφορικές δράσεις?


Υ.Γ. 1

Υ.Γ. 2

Υ.Γ. 3