Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Νόμισμα από τον τόπο σου..., του Ανδρέα Ρουμελιώτη, από την Ελευθεροτυπία της 29.3.2011

Σε συνέχεια του εξαιρετικού σχετικού άρθρου Ανταλλακτική Οικονομία, βλ. την πολύ-ενδιαφέρουσα συνέχειά του Νόμισμα από τον τόπο σου..., του Ανδρέα Ρουμελιώτη, από την Ελευθεροτυπία της 29.3.2011:

Οπως επιβίωσε το κατεστραμμένο Βανκούβερ και η ρημαγμένη Αργεντινή, έτσι θα τα καταφέρουμε και μεις: έστω και χωρίς ευρώ! Η Πάτρα και ο Βόλος πρωτοπορούν και μας προϊδεάζουν γι' αυτά που θα συμβούν τα επόμενα χρόνια και στην Ελλάδα.

Χθες παρουσιάσαμε τα σημαντικότερα διεθνή και ελληνικά ανταλλακτικά δίκτυα, τις νέες αγορές απευθείας διάθεσης τροφής και τις χρονοτράπεζες. Σήμερα ολοκληρώνουμε αυτό το αφιέρωμα με το πάνθεον των εναλλακτικών - ιδεατών νομισμάτων, τις κοινωνικές τράπεζες και τους γκουρού της νέας αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας των αναγκών. Καλώς ήρθατε στη μετά ευρώ εποχή: «Εμείς θα ζήσουμε κι ας είμαστε φτωχοί»!

Για ένα καλύτερο κόσμο. 7_Οικολογική κατασκευή (για παιδιά)



Βλ. κ.α. σχετικές αναρτήσεις για παιδιά

Του Στάθη από την Ελευθεροτυπία της 29.3.11

Του Στάθη από την Ελευθεροτυπία της 28.3.11

Κομματικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια, σύγχρονη κακομοιριά και εύκολος τρόπος υπεροχής

Βλ. εξαιρετική σχετική ανάρτηση: Κομματικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια, σύγχρονη κακομοιριά και εύκολος τρόπος υπεροχής, από το ιστολόγιο Δυνατό Μυρμήγκι.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ελληνικό Κράτος. Εταιρία υπό εκκαθάριση, από το ιστολόγιο Προεδρική Δημοκρατία

Βλ. σχετική ανάρτηση: Ελληνικό Κράτος. Εταιρία υπό εκκαθάριση, από το ιστολόγιο Προεδρική Δημοκρατία.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

"Ονοματίζουν'' τα blogs... λέει το ΠΟΝΤΙΚΙ-σήμερα!!!

"Ονοματίζουν'' τα blogs... λέει το ΠΟΝΤΙΚΙ-σήμερα.

Αυτό το ιστολόγιο, έχει αυτο-φα(σ)κελωθεί απ' την αρχή, μα ήταν επιλογή του.

Αναρωτιέμαι όμως: γιατί η επιταγή του φα(σ)κελώματος? Μήπως αποτελεί θλιβερή πρωτοτυπία?


Υ.Γ.
Βλ. παλαιότερη σχετική ανάρτηση του ιστολογίου: Ανθρωπική γεωμετρία και ιστοχώρος (που πολύ μου άρεσε).

Η σχετική ανάρτηση κατέληγε στο εξής: "όλες οι αναλύσεις γίνονται με το σκεπτικό ότι η λειτουργία του χώρου είναι τακτική με ποικίλες εξαρτήσεις, περιβαλλοντικά προβλήματα, οικονομικά κραχ που κάπως κάποτε και με κάποιον τρόπο ερμηνεύονται. Η μορφή αυτής της ανάλυσης (αλλά και της σύνθεσης) επιζεί με την βεβαιότητα ότι ο Μακιαβέλι είχε δίκιο-και κάποτε είχε.


Όχι τώρα όμως."

Ανταλλακτική οικονομία: Πάνω απ' τα κέρδη ο άνθρωπος, του Ανδρέα Ρουμελιώτη, από την Ελευθεροτυπία της 28.3.2011

Βλ. εξαιρετικό σχετικό άρθρο Ανταλλακτική οικονομία, του Ανδρέα Ρουμελιώτη, από την Ελευθεροτυπία της 28.3.2011:

Για να ξεπεράσει αυτή την κρίση ο «καπιταλισμός του καζίνου» είναι υποχρεωμένος να καταστρέψει μέρος του κεφαλαίου και της εργασίας κηρύσσοντας τον πόλεμο στην κοινωνία. «Η ποσότητα επί την ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος». Η ποσότητα μειώνεται και το χρήμα που κυκλοφορεί δεν αλλάζει γρήγορα χέρια.

Αυτό δημιουργεί κυκλοφορικό πρόβλημα και απειλεί με θρομβώσεις και εγκεφαλικό το σύστημα το οικονομικό. Μπορούν οι άνθρωποι και οι κοινωνίες να επιβιώσουν χωρίς λεφτά; Η εμπειρία της Λατινικής Αμερικής και κυρίως της Αργεντινής απαντά σ' αυτό το ερώτημα θετικά. «Μπορώ και χωρίς ευρώ»! Με την αλληλέγγυα κοινωνική οικονομία του ισογείου. Με το ισοδίκαιο ανταλλακτικό εμπόριο. Με τα τοπικά και εθνικά δίκτυα ανταλλαγών. Με την επανατοπικοποίηση των διατροφικών συναλλαγών, τη γεωργία της εγγύτητας και τις αγορές απευθείας διάθεσης. Με τα εναλλακτικά-ιδεατά κοινωνικά νομίσματα που δημιουργούν μια νομισματική ποικιλότητα (diversite monetaire). Με τα δίκτυα αλληλοβοηθητικής ασφάλειας υγείας και τα ταμεία αλληλεγγύης. Με τα ανταλλάξιμα χρονομερίδια της εργασίας και το κοινωνικό χρήμα. Με διευρυνόμενα δίκτυα ανταλλαγών σε όλα: στα σπίτια, στα εξοχικά, στο πάρκινγκ, στις μετακινήσεις, στα εμπορεύματα, στις υπηρεσίες, στις διακοπές. Με τη δημιουργία κοινωνικών - ηθικών τραπεζών και χρονοτραπεζών. Με την εφευρετικότητα της νέας οικονομίας των αναγκών. Καλώς ήρθατε στη μετά ευρώ εποχή: «Εμείς θα ζήσουμε κι ας είμαστε φτωχοί»!

Κι αν τελειώσουν (ξαφνικά) τ’ αστεία; του Αλέξανδρου Μερκούριου από το ΠΟΝΤΙΚΙ της 28.3.2011

Βλ. σχετικό άρθρο: Κι αν τελειώσουν (ξαφνικά) τ’ αστεία; του Αλέξανδρου Μερκούριου από το ΠΟΝΤΙΚΙ της 28.3.2011.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Η επέλαση των συμβούλων, του Γιώργου Μαλούχου από το ΒΗΜΑ της 24.3.2011

Βλ. σχετικό άρθρο: Η επέλαση των συμβούλων, του Γιώργου Μαλούχου από το ΒΗΜΑ της 24.3.2011

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Θύελλα για τα γιαούρτια από το ΠΟΝΤΙΚΙ της 24.3.2011

Βλ σχετικό άρθρο:  Θύελλα για τα γιαούρτια, από ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ της 24.3.2011.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Για την κοινοτική (χωριάτικη) δημοκρατία και πάλι

Οι επαναστάσεις καθόρισαν την μορφή της εξέλιξης της ιστορίας και είναι φυσικά-αδύνατο να γνωρίζει κάποιος ιστορικά-άσχετος όπως εγώ, τις παραμέτρους τους.

Μα θα γράψω κάποιες σκέψεις.

Οι επαναστάσεις ήταν τα "μπάχαλα" της εποχής τους μα είχαν κάποιο στόχο (σε αντίθεση με τα μπάχαλα).

Ήταν σπουδαία λοιπόν η επανάσταση του '21 που στόχο είχε την απελευθέρωση των (σκόρπιων) Ελληνικών κοινοτήτων που υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας, από την εξουσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Μα τώρα που πέρασε ο χρόνος, αναρωτιέμαι μήπως στόχος-"Κάποιων" ήταν η ενσωμάτωσή αυτών των κοινοτήτων σε μιαν άλλη Αυτοκρατορία: αυτή της Αγοράς.

Για ένα καλύτερο κόσμο. 6_Οικολογική κατασκευή (για παιδιά)



Βλ. κ.α. σχετικές αναρτήσεις για παιδιά

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Να 'χα τη δική-μου γη...

Για να το κάνουμε λιανά, έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ των παρακάτω:
  1. να χαρίσουμε τη γη μας σε μια Α.Ε. έτσι ώστε να την μετοχοποιήσει για να την πουλήσει στους "επενδυτές" περιμένοντας να μας φτάσει κανα ψιχουλάκι με την ψευδαίσθηση ότι θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε στην αυτοκρατορία της αγοράς.
  2. να πάρουμε-εμείς, την δική-μας γη, να την μοιράσουμε σε μας, για να φτιάξουμε αειφόρες κοινότητες βασισμένες στην αγροτική παραγωγή και τον αειφόρο τουρισμό έτσι ώστε (όταν αυτό "τσουλίσει") να πάμε παρακάτω. 
Η "τάση" είναι να καταλήξουμε στην πρώτη επιλογή και δεν έχω να βάλω links για την δεύτερη. 

Κάτι ανεβαίνει...

... και είναι (τι άλλο) η ανεργία!!!

Είναι προφανές ότι έχει σπάσει η αλυσίδα της οικονομίας σε πολλούς κρίκους, μεταξύ των άλλων φαίνεται να σπάει και στα ασφαλιστικά ταμεία όπως λέει η Ελευθεροτυπία σήμερα.

Επισημαίνει δε ότι: "ο αν. υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι καταρτίζεται λίστα με μεγαλοοφειλέτες επιχειρηματίες και απείλησε με λουκέτο τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζόμενους."

Το ότι αν κλείσουν κι άλλες επιχειρήσεις θα αυξηθεί κι άλλο η ανεργία συμπεριλαμβάνεται ως παράμετρος της λήψης αυτής της απόφασης?

Έχω την αίσθηση πως: γυρίζουμε σ' ένα χαλασμένο γαϊτανάκι νομίζοντας πως παίζουμε τις μουσικές καρέκλες.

"Αστικά" και "χωριάτικα" κόμματα

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης, αξίζει να παρατηρήσει κανείς το-πως η καούρα όλων των "αστικών" κομμάτων έχει τη μια και μόνη πρεμούρα: την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.

Μα κι από "πάνω-δεξιά" να το δω, θα 'θελα την τράπεζα να υποστηρίξει την επιχειρηματική μου δράση, να κυκλοφορήσει το χρήμα να βγάλω άλλο. Αλλά τώρα λέει: πως δεν έχει φράγκα.

Μα κι από "κάτω-αριστερά" να το δω, θα 'θελα την τράπεζα να ασφαλίσει τις καταθέσεις μου, να 'χω μια καβάτζα στην ανασφάλεια που μου ξημερώνει. Αλλά τώρα (δεν) λέει: πως ετοιμάζεται να τα πάρει και να φύγει.

Σε κάθε περίπτωση, πολύ θα 'θελα να 'βλεπα ένα κόμμα να κοίταζε τα συμφέροντα των ανθρώπων αντί των τραπεζών.

Θα 'ναι "αστικό" (?) δεν το πιστεύω.

Η κάθε-πόλη απαιτεί κυκλοφορία χρημάτων για να δικαιολογήσει την ύπαρξή της. Να την δικαιολογήσει (?) όχι-μόνο, μα και να υπάρξει. Αν αναλογιστούμε το στοιχειώδες (βασικό) έργο που απαιτείται  για να διαχειριστούμε τα σκουπίδια της πόλης μας (και πόσο πρέπει να πληρώσουμε γι αυτό), πρέπει να πάμε ν' αγκαλιάσουμε την τράπεζα για να υπάρχουμε (...και, και, και...).

Δεν περιμένω κάτι από τα "αστικά" κόμματα. Αυτά-πάντα θα έχουν βάση τους την-όποια τράπεζα και θα κοιτάζουν τα συμφέροντά της για να υπάρχει αυτή: η πόλη και να την "ρυθμίζουν".

Περιμένω όμως απ' τα "χωριάτικα" που εύχομαι να επαναπροσδιορίσουν:  τον άνθρωπο στη γη.


Υ.Γ.
Βλ. σχετικές αναρτήσεις του ιστολογίου για τον κοινοτισμό

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

"Η αναδιάρθρωση θα προκαλούσε κατάρρευση των τραπεζών"

"Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα προκαλούσε πιθανότατα την κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Reuters.

"Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των τραπεζών", δήλωσε ο Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern, λέγοντας ότι αυτό ισχύει ακόμα και για τις γερμανικές τράπεζες."

Αυτά λέει το www.capital.gr κι αναρωτιέμαι: τι με μέλει εμένανε το-αν θα καταρρεύσουν οι τράπεζες?

Δεν με φτάνει που καταρρέω εγώ, οι φίλοι μου και το ευρύτερο περιβάλλον μου?

Να συγκινηθώ που η κυβέρνηση εμφανίζεται συνεπής σ' αυτή τη συμμορία αγρίων?


Υ.Γ.
Βλ. σχετικό video: MONEY AS DEBT



Βλ. σχετική ανάρτηση από το antinews: Δεν υπάρχει σωτηρία, μόνο η αναμονή του τέλους 

Σεβαστείτε, επιτέλους, τη δημοκρατία! του Σταύρου Χριστακόπουλου από το Ποντίκι της 23.3.2011

Σεβαστείτε, επιτέλους, τη δημοκρατία! του Σταύρου Χριστακόπουλου από το Ποντίκι της 23.3.2011

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Υπάρχουν ΜΑΤ στη Σύρο (?)...

... ή σε-κάθε βόλτα, αυτή η "ευσταθής" "κυβέρνηση", θα φέρνει μαζί και την παρέα της? (βλ. σχετική ανάρτηση από το olympia.gr).

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Ο Στάθης από την Ελευθεροτυπία της 19.3.11

Βλ. σχετικό άρθρο Μαύρο νερό... του Στάθη από την Ελευθεροτυπία της 19.3.11.


Για την γραφειοκρατία

Ένα συγκλονιστικό κείμενο την γραφειοκρατία από τον Old Boy: Ο Μάζντας.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Εκοψαν τη χρηματοδότηση σε 44 νοσοκομεία και 20 ΑΕΙ, ΤΕΙ

Εκοψαν τη χρηματοδότηση σε 44 νοσοκομεία και 20 ΑΕΙ, ΤΕΙ λέει-σήμερα η Ελευθεροτυπία, μεταξύ αυτών και στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο.

Προφάσεις εν αμαρτίαις θα 'λεγα κι αναρωτιέμαι: τέλος του μήνα θα πληρωθώ (???) και μέχρι πότε?

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

«Σας θέλουμε πάμπτωχους»...από ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ της 18.3.2011

Βλ. σχετικό άρθρο «Σας θέλουμε πάμπτωχους»... του Σταύρου Χριστακόπουλου από ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ της 18.3.2011.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Για ένα καλύτερο κόσμο. 5_Τα υλικά (για παιδιά)

"Να γίνουμε κυρίαρχοι και κάτοχοι της φύσης" R. Descartes (1596-1650)

Στις παρουσιάσεις που κάνω στα παιδιά με θέμα "Για ένα καλύτερο Κόσμο", τους είχα αναπτύξει το πως διαμορφώνεται ο κόσμος στα πλαίσια της Αυτοκρατοριάς της Αγοράς (βλ. σχετικά Αστική δημοκρατία και αυτοκρατορία της αγοράς: Δοκίμιο για κριτική και διαβούλευση του Θ. Ξανθόπουλου).

Πιστεύω πως, όλο το σκεπτικό της "ανάπτυξης" στα πλαίσια της Αυτοκρατορίας της Αγοράς, εμπεριέχεται στο "Να γίνουμε κυρίαρχοι και κάτοχοι της φύσης" (R. Descartes 1596-1650).

Είχα φτιάξει-τότε (από διάφορες εικόνες αστοχίας, πλυμμήρων κ.α.) την παρακάτω διαφάνεια.


Και χθες που εξηγούσα στα παιδιά το πως συνέβη ο σεισμός, το τσουνάμι και τι συμβαίνει με τα πυρηνικά, την θυμήθηκα-πάλι.

Ο Στάθης από την Ελευθεροτυπία της 16.3.11

Βλ. σχετικό άρθρο: 153 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε ευρωπαϊκό έδαφος από την Ελευθεροτυπία της 16.3.11 όπου πολλά και ενδιαφέροντα για τη μορφή του κόσμου και την επιστήμη.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ο Douglas Adams για την επιστήμη

"Ο λόγος που χρησιμοποιώ το παιδικό μου όνομα είναι για να θυμίσω ότι ο επιστήμονας πρέπει κι αυτός να είναι σαν το παιδί. Πρώτα βλέπε, μετά σκέψου και ερεύνησε αργότερα. Πρώτα απ' όλα όμως βλέπε. Αλλιώς κινδυνεύεις να βλέπεις μόνο αυτό που περιμένεις. Οι περισσότεροι επιστήμονες το ξεχνούν αυτό."

Douglas Adams, Αντίο και ευχαριστώ για τα ψάρια, εκδ. Παρα πέντε, Αθήνα 1999

Ο θρίαμβος έχει ...κοντά ποδάρια, από το ΠΟΝΤΙΚΙ

Βλ. σχετικό άρθρο Ο θρίαμβος έχει ...κοντά ποδάρια, από το ΠΟΝΤΙΚΙ της 15.3.2011 του Δημήτρη Μυ.

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Το πολυκομματικό μας σύστημα είναι ένα ενιαίο σούπερ-μάρκετ υπό την διεύθυνση της οικονομικής ολιγαρχίας του Θραξ Αναρμόδιου

Είναι πολλά τα λεφτά Γιώργο...

«Βουτιά» εσόδων 9,2% στο πρώτο δίμηνο. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7,94 δισ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση κατά 9,2% λέει το ΒΗΜΑ σήμερα.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο: "Για έναν χρόνο ο υπουργός Οικονομι­κών μετέφερε στον πρωθυπουργό ότι οι οίκοι αξιολόγησης «είναι διαχειρίσιμοι» και ότι ο ίδιος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή μαζί τους."

Τις τελευταίες μέρες, φαντάζομαι πως, θα του λεν: είναι πολλά τα λεφτά Γιώργο...

Αν δεν δημιουργηθεί ένα απλό-εύχρηστο και απ' όλους προσβάσιμο taxisbook, δεν περιμένω, ούτε (φορολογική) δικαιοσύνη, ούτε αποτελέσματα απ' αυτά τα ΝΟΥΜΕΡΑ (βλ. παλαιότερες σχετικές αναρτήσεις Άλλαξε κουτί στις αποδείξεις και Για την κάρτα του πολίτη).

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Γιατί ν' "ανταγωνιστούμε"?

Ανταγωνισμός είναι ο αγώνας μεταξύ πολλών για την επικράτηση ή για την επίτευξη κάποιου σκοπού.  (βλ. ολόκληρο σχετικό άρθρο από την wikipedia)
  • Μα θέλουμε-εμείς ν' ανταγωνιστούμε την Αυτοκρατορία της Αγοράς (διαρκώς-εκφυλιζόμενοι) αντί να ζήσουμε με τα δικά μας πολιτισμικά χαρακτηριστικά, αυτάρκεις στον μικρό-μας τόπο?
  • Και τελικά: κι αν θέλουμε, μπορούμε?
  • Αντί ν' "ανταγωνιζόμασταν", πως θα μας φαίνονταν αν διαλέγαμε: την αξιοπρεπή συν-ύπαξη? (και αυτό που μπορεί να σημαίνει)

Υ.Γ. 1
Βλ. σχετικό άρθρο από ΤΟ ΒΗΜΑ: Πήραμε επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου με δεσμεύσεις
Οι ηγέτες των 27 υιοθέτησαν το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και άνοιξε η διαπραγμάτευση για αλλαγές στο Ταμείο Διάσωσης


Υ.Γ. 2
Βλ. σχετική ανάρτηση από το ιστολόγιο προεδρική δημοκρατία: Τεράστια νίκη Γιώργου. Νέα υποδούλωση της χώρας στο διηνεκές.

Υ.Γ. 3
Βλ. σχετικό άρθρο του Γιάννη Τριάντη από την Ελευθεροτυπία της 11.3.2011: Κάπως έτσι...

Ο πάντα-επίκαιρος Καστοριάδης

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Για τα "μεγάλα έργα" και πάλι

Ιαπωνία: Φοβούνται διαρροή ραδιενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια.

Έχω πολλές ανασφάλειες στον κόσμο που 'χουμε φτιάξει, και μια απ' τις μεγαλύτερες είναι αυτή που είχα περιγράψει παλαιότερα σε ένα σχετικό άρθρο μεγάλα έργα ή πύργοι της Βαβέλ; που μοιάζει οσονούπω, πάλι επίκαιρο.

Για να επικαιροποιηθεί αυτό κάνω τις παρακάτω υποθέσεις εργασίας:

Φτιάξαμε μια μεγάλη γέφυρα (π.χ. το Ρίο-Αντίριο). Μακάρι να το φτιάξαμε σωστά, αλλά αν κάτι δεν μας πήγε καλά στην μελέτη, πως θα διορθώσουμε τέτοιο-μεγάλο σφάλμα? Τα υλικά της πάλι, δεν θα ζήσουν για πάντα, βέβαιο είναι πως και με την καλύτερη συντήρηση: κάποτε θα γεράσουν. Τι θα γίνει τότε?

Πώς λειτουργεί η επιστήμη; (από το ιστολόγιο ελεύθεροι επιστήμονες)

Βλ. σχετική ανάρτηση ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ, και παλαιότερη σχετική ανάρτηση του ιστολογίου: ο "πράσινος" παράδεισος που μας αξίζει

Γιατί οι διάφορες μειοψηφίες είναι ισχυρές στην Ελλάδα; (από το ιστολόγιο προεδρική δημοκρατία)

Βλ. σχετική ανάρτηση "Γιατί οι διάφορες μειοψηφίες είναι ισχυρές στην Ελλάδα;" από το ιστολόγιο προεδρική δημοκρατία.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Να διεκδικήσουμε την δική-μας γη, κάνοντάς την να γεννήσει αυτά που ξέρει

Τι σημαίνει ΑΕΠ? Μια περιεκτική ερμηνεία του δίνεται στην wikipedia.

Ο Ρόμπερτ Κένεντι μας έλεγε ότι  το ΑΕΠ είναι ένας δείκτης «στον οποίο, δεν λαμβάνεται υπόψη η υγεία των παιδιών μας, η ποιότητα της εκπαίδευσής τους, η χαρά του παιχνιδιού...», «που δεν προσμετρά τη σοφία ή τη μάθηση, τη συμπόνια ή την πίστη στην πατρίδα», «που μετρά δηλαδή τα πάντα εκτός από αυτά που πραγματικά αξίζουν στη ζωή»... (βλ. σχετικό άρθρο από την Ημερησία)

Στην Wikipedia-πάλι μπορούμε να βρούμε μια ερμηνεία για την οικονομία της Ελλάδας-σήμερα.

Προσπαθώντας και 'γω να καταλάβω την-όλη κατάσταση σήμερα, θα "εικονοποιούσα" τους "μετρήσιμους " δείκτες της όπως παρακάτω.

Είναι γεγονός ότι μας είχαν βάλει στο μυαλό πολλές-πολλές "ανάγκες".

Για να ικανοποιήσουμε τις "ανάγκες" μας, πήγαμε και πήραμε "δάνεια" από τις ελληνικές τράπεζες, που υποσχεθήκαμε ότι θα ξεπληρώσουμε.

Η Ελλάδα-τώρα, για να ικανοποιήσει τις δικές της "ανάγκες", δανείστηκε δάνεια από διεθνείς τραπεζίτες και υποσχέθηκε ότι θα τα ξεπληρώσει, αφού (έλεγε πως έχει) ΑΕΠ (δηλαδή-έλεγε πως κάτι-έκανε).

Τα δάνεια που πήρε, οι υποσχέσεις που έδωσε, στο διεθνή τραπεζικό σύστημα "μετριούνται" ως χρήμα που οι διεθνής τραπεζίτες το έχουν ξανα-δανείσει.

Εμείς-παράλληλα ενεργούσαμε για να καλύψουμε τις "ανάγκες" μας και αγοράζαμε αγαθά (οικονομία= δράσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες).

Αλλά μικρό μέρος από τα αγαθά που αγοράζαμε ήταν από την Ελλάδα (που δεν παράγει και πολύ ΑΕΠ) και τα περισσότερα τα αγοράζαμε από αλλού (και έφευγε το χρήμα "έξω").

Οι δικηγόροι δείχνουν το δρόμο για την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, από το ιστολόγιο προεδρική δημοκρατία

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Μπουμ mama-βαβά...

... και η mama-America θα σπεύσει (???) να το σώσει? (βλ. σχετική ανάρτηση απ' το defencenet.gr Παρέμβαση ΗΠΑ στην ευρωζώνη για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας).

Μήπως ακόμα και ο τελευταίος ηλίθιος είναι χρήσιμος σ' ένα πόλεμο και τον "μυρίζονται"? (βλ. σχετικό άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ από το Έθνος της 8.3.2011 «Αμμοθύελλα» στη Σαουδαραβία).

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Άρθρο του Πάνου Ζαχάρη από το Ποντίκι της 3.3.2011

Βλ. σχετική ανάρτηση από το Ποντίκι της 3.3.2011 και το ιστολόγιο του Πάνου Ζαχάρη.

Άλλοι κάνουν κούλουμα...

... και άλλοι τον χαβά τους: Moody's: Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά τρεις μονάδες βλ. σχετική ανάρτηση από ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.

Γιατί έχω την υποψία, ότι θα μας ανακοινώσουν (επίσημα) πως πτωχεύσαμε όταν σουβλίζουμε τ' αρνί?

Όσο μίλησες-μίλησες...

... η "δημοκρατία" σε εγκαλεί: πρέπει να το βουλώσεις! βλ. σχετικό άρθρο από το Μαρικάκι στο ΠΟΝΤΙΚΙ της 7.3.2011 Ο Πεταλωτής, οι ανυπάκουοι και οι υποκινητές.

Η λύση: από-λυση!

Η  αγορά αγωνιά για το πότε θ' απολυθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι (βλ. σχετική ανάρτηση από το ιστολόγιο προεδρική δημοκρατία).

Θα στεναχωρηθώ που θ' απολυθώ αφού θα ξε-βολευτώ και θα πρέπει να κάνω κάτι άλλο. 

Θα μου πουν: δεν μας νοιάζει, βρες το μόνος σου. 

Ας πούμε ότι το βρίσκω, μα έχω την βεβαιότητα ότι πολύς-κόσμος δεν θα το βρει. 

Και αν ο πολύς ο κόσμος δεν το βρει, δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του. Τι θα γίνει τότε?

Άρα πριν να πούμε μονοσήμαντα ότι η απόλυση είναι η λύση, μήπως-πρώτα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα: τι-θα-κάνει ο απολυμένος κόσμος (?).

Ακόμα-καλύτερα: μήπως (αντί να τον απολύσουμε) να του δώσουμε δουλειά να παράγει τέτοιο έργο, ώστε να εκμεταλλευτούμε την υπεραξία του για να υπάρξει (επιτέλους) παραγωγή πλεονάσματος? 

Μα αυτό θέλει μυαλό-φαντασία και κουμάντα (που μας λείπουν)...

Αν οι στυλοβάτες του συστήματος...

... (απ' τις βιλάρες, τις κουρσάρες και τα κότερα) προλέγουν μη-αναστρέψιμη καταστροφή τι-μπορεί να περιμένει ένας καταθλιπτικός τυπάκος σαν και μένα? (βλ. σχετικά άρθρα του Αλέξη Παπαχελά από την Καθημερινή της 5.3.2011: Ποια συναίνεση; και του Παντελή Καψή από ΤΟ ΒΗΜΑ της 6.3.2011 Πάμε για χρεοκοπία;).

Περιμένοντας το ξημέρωμα (3)

Σε συνέχεια παλαιότερης ανάρτησης περιμένοντας το ξημέρωμα (2) παρατηρώ όλο και περισσότερους κοινούς-τόπους απ-αξίωσης του-όποιου συστήματος.

Λεν πως αύριο το πρωί θα χιονίσει και θα γράψουν "ευφυολογώντας": να δούμε μια άσπρη μέρα (τι αστείο...).

Εμένα-πάλι μου 'ρχεται το χιόνι όταν λιώνει στην Αθήνα, αυτές οι καταθλιπτικές-υπόλευκες μάζες κρυσταλλικής μορφής νερού και στερεοποιημένου καυσαερίου που θα "στολίσουν" τον περιβάλλοντα χώρο μας συνάδοντας με τις ψυχούλες μας.

Γερμανικές... χειροπέδες, του Δημήτρη Καζάκη

Βλ. σχετικό άρθρο από ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ της 3.3.2011

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Τι πρέπει να γίνει, του Γιώργου Κοντογιώργη

Βλ. σχετική ανάρτηση από το ιστολόγιο contogeorgis.blogspot.com

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Ο νέος σκοτεινός Μεσαίωνας & Εμείς Οι Νεοέλληνες του Γιάννη Χριστοδουλάκη

Βλ. σχετική ανάρτηση απ' το ιστολόγιο stavrovelonia

Η Ελλάδα που ξεψυχά... (του Χάρρυ Κλύν)

Βλ. σχετική ανάρτηση από το http://citypress-gr.blogspot.com και μια παρατήρηση: Πάντα υπήρχαν οι σχετικές "ουρές" στο (μέχρι-πρόσφατα) "καλό-ταμείο" ΤΣΜΕΔΕ. Μα επειδή έτυχε να πάω χθες και σήμερα, οι ουρές έγιναν τραίνα (όχι-ακόμα του ΟΣΕ, μέχρι κι αυτό να γίνει) ... 

Γιατί "δεν παίζουν" οι μηχανικοί σήμερα (?) και σχετικές αναρτήσεις για την αρχιτεκτονική με-τη-γη

Οικονομία λέει-πως είναι: το σύνολο των λογικών και συστηματικών ενεργειών των ανθρώπων, για:
  • να βρουν αγαθά 
  • να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους
Δηλαδή, είναι κάτι τέτοιοι: 


(πόλεμος φαντάζομαι-πως είναι κάτι αντίστοιχο μόνο που οι ενέργειες δεν προσδιορίζονται ως λογικές)

Με άλλα λόγια: διατυπώνονται ανάγκες, παράγονται αγαθά να καλυφθούν και ο κόσμος ενεργεί να τις καλύψει. 

Αν έτσι κινείται η οικονομία (και άν έτσι μας αρέσει) πρέπει να διατυπώσουμε τις ανάγκες και να τις καλύπτουμε. 

Για να καταλάβω, στην περίοδο που ζούμε στην Ελλάδα σήμερα, διατυπώνει-κάτι κανείς (?) παράγει κάτι-κανείς (?) για να "ανακάμψει" η "οικονομία"?

Γιατί προφανώς, οι ανάγκες που υπήρχαν μέχρι χθες, σήμερα δεν υπάρχουν (δεν με νοιάζει πια να αγοράσω ένα διαμέρισμα, μα να πάω-κάπου να επιβιώσω) και η-όποια παραγωγή θα μπορούσε να υπάρχει δεν μου δίνει την "συνταγή", το "αγαθό" για να καλύψω τις ανάγκες της επιβίωσής μου. 

Τόσο απλά την έχει πατήσει η "κατασκευή"-σήμερα.

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Η μεγαλύτερη επένδυση πάει στράφι...

Σχέδιο για συγχώνευση 300 σχολείων λένε σήμερα ΤΑ ΝΕΑ.

Λες να γλυτώσουν τα πανεπιστήμια???

Με το παιδικό τους μυαλό, έχω την βεβαιότητα πως: δεν μπορούν να αντιληφθούν την αφαιρετική διαδικασία της εκπαίδευσης και δεν διαχειρίζονται τις ατέλειές της, μολονότι τα αποτελέσματα της δυσλειτουργίας μεταθέτουν την επίλυσή τους στην Αγορά, σε έναν ασαφή χρονικό ορίζοντα.

Πάλι-αυτή η Αγορά? Μα-για πιά ανάνπτυξη θα λέμε-τότε-πάλι!?!