Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

"Αστικά" και "χωριάτικα" κόμματα

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης, αξίζει να παρατηρήσει κανείς το-πως η καούρα όλων των "αστικών" κομμάτων έχει τη μια και μόνη πρεμούρα: την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.

Μα κι από "πάνω-δεξιά" να το δω, θα 'θελα την τράπεζα να υποστηρίξει την επιχειρηματική μου δράση, να κυκλοφορήσει το χρήμα να βγάλω άλλο. Αλλά τώρα λέει: πως δεν έχει φράγκα.

Μα κι από "κάτω-αριστερά" να το δω, θα 'θελα την τράπεζα να ασφαλίσει τις καταθέσεις μου, να 'χω μια καβάτζα στην ανασφάλεια που μου ξημερώνει. Αλλά τώρα (δεν) λέει: πως ετοιμάζεται να τα πάρει και να φύγει.

Σε κάθε περίπτωση, πολύ θα 'θελα να 'βλεπα ένα κόμμα να κοίταζε τα συμφέροντα των ανθρώπων αντί των τραπεζών.

Θα 'ναι "αστικό" (?) δεν το πιστεύω.

Η κάθε-πόλη απαιτεί κυκλοφορία χρημάτων για να δικαιολογήσει την ύπαρξή της. Να την δικαιολογήσει (?) όχι-μόνο, μα και να υπάρξει. Αν αναλογιστούμε το στοιχειώδες (βασικό) έργο που απαιτείται  για να διαχειριστούμε τα σκουπίδια της πόλης μας (και πόσο πρέπει να πληρώσουμε γι αυτό), πρέπει να πάμε ν' αγκαλιάσουμε την τράπεζα για να υπάρχουμε (...και, και, και...).

Δεν περιμένω κάτι από τα "αστικά" κόμματα. Αυτά-πάντα θα έχουν βάση τους την-όποια τράπεζα και θα κοιτάζουν τα συμφέροντά της για να υπάρχει αυτή: η πόλη και να την "ρυθμίζουν".

Περιμένω όμως απ' τα "χωριάτικα" που εύχομαι να επαναπροσδιορίσουν:  τον άνθρωπο στη γη.


Υ.Γ.
Βλ. σχετικές αναρτήσεις του ιστολογίου για τον κοινοτισμό