Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Γιατί αρχιτεκτονική-με-τη-γη?

Μου 'λεγε η Δασκάλα-μου πως όταν κάνεις-κάτι πρέπει να ρωτάς τον εαυτό σου γιατί-το-κάνεις.

Γιατί λοιπόν γράψαμε το "Η Γη ως Υλικό" και γιατί "έχουμε κολλήσει" με την αρχιτεκτονική-με-τη-γη?

Έχω γράψει πολλές φορές το γιατί πιστεύω πως η μόνη λύση για την ανα-κίνηση της κατασκευής είναι η αρχιτεκτονική-με-τη-γη (βλ. παλαιότερες σχετικές αναρτήσεις), μα θα το ξανα-γράψω μ ' άλλα λόγια και πάλι.

Η κατασκευή, κουνάει τα γκα-φρα και αναπτύσσει την οικονομία.

Μα σήμερα, γκα-φρα δεν υπάρχουν. Γι αυτό και οι περισσότεροι φίλοι απ' το σινάφι-μου (μηχανικοί) έχουν-κάψει-λάδια και η ανεργία τους βαράει τα μούτρα.

Ίσως όμως και να υπάρχουν-κάποια (γκα-φρα) μα αυτά τα-λίγα, είναι βέβαιο ότι δεν φτάνουν για να ρίξουμε μπετά. Άρα, αν προδιαγράφαμε κάτι που να ήταν φτηνό, να μπορούσε ο άνθρωπος να το φτιάξει με τα χέρια του (χωρίς πολλά-πολλά), θα 'ταν μια λύση για-να κουνηθεί η "κατασκευή".

Έτσι, θα μπορούσε (ας πούμε), να υπάρξουν οι προδιαγραφές για την κατασκευή με-τη-γη:
  • ο μηχανικός που-θα-ξέρει, να επιβλέπει την κατασκευή (δεν θα πάρει τα γκα-φρα της σημερινής άδειας μιας τυπικής κατοικίας, μα θα βγάλει ένα μεροκάματο)
  • τεχνίτες να δουλέψουν (δεν θα πληρωθούν σιδερώματα-καλουπώματα, μα θα βγάλουν ένα μεροκάματο)
  • τα σκυροδεματάδικα (εργοτάξια παραγωγής σκυροδεμάτων) να προσαρμόσουν την παραγωγή τους σε φτηνά γεω-κονιάματα και (αντί να βαράν κανόνια) να συνεχίσουν να δουλεύουν πουλώντας φτηνό υλικό για κατασκευές
  • ο κόσμος να έχει ένα όραμα γιατί όταν δημιουργεί μια κατασκευή, προβάλλει την χρήση της στο μέλλον και ονειρεύεται, αφού αυτή καθ' αυτή η κατασκευή λειτουργεί ψυχο-κινητικά (βλ. πρόσφατη σχετική ανάρτηση)
Αυτά-καλά, μα που θα τα φτιάξουμε? Ποια θα' ναι η εφαρμογή? Χτίζεις με-γη μια πολυκατοικία?

Ο κόσμος όπως σήμερα τον γνωρίζουμε, φαίνεται ν' αλλάζει. Μπορεί και να μην έχει έρθει-ακόμα "το πρόβλημα" στην πόρτα μας, μα σίγουρα αυτό υπάρχει στην διπλανή. Γιατί δεν είναι λίγοι-αυτοί που λεν: θα την κάνω στο χωριό.

Στα πλαίσια αυτά, αυτή τη στιγμή, φαίνεται να υπάρχει η δυναμική που ωθεί: σε άλλου-τύπου πολιτείες. Άρα, αντί να ρυθμίσουμε την Αθήνα, μήπως είναι περισσότερο σκόπιμο να διατυπώσουμε μια άλλου-τύπου ανάπτυξη?

Είμαι βέβαιος πως τα γεγονότα θα μας οδηγήσουν σ' αυτή την άλλου-τύπου "ανάπτυξη".

Ζητούμενο όμως είναι να μην συμβεί αυτό που είχε συμβεί παλαιότερα, με χυδαίες-άθλιες-αυθαίρετες κατασκευές που δημιουργούσαν πολιτείες-σκουπίδια (βλ. οικισμούς αυθαιρέτων στα προάστια της Αθήνας που προσπαθούμε να "ρυθμίσουμε").

Ζητούμενο επίσης είναι, η "ανάπτυξη" αυτή να μην είναι "καρμίρικη", να εμπεριέχει την χαρά και το όραμα για την δημιουργία.

Οι δομές της πολιτείας όπως σήμερα την ξέρουμε, αυτό (το όραμα) δεν το περιέχουν.

Αν όμως αλλάξουν (και η αρχιτεκτονική-με-τη-γη έχει ρόλο σε αυτή την αλλαγή) αυτό που τρομάζει, αυτό που φαίνεται να είναι μια οπισθοδρόμηση, μπορεί και να 'ναι ωραίο!



Υ.Γ. 1
Βλ. σχετικές αναρτήσεις του ιστολογίου:
Για όλα φταίει το μπετόν
Earth architecture
Λίγο μπετόν στη γκράπα μου
45
Για το Μηχανι-λίκι αλλιώς
Για την διατήρηση του κόσμου
Eco
Για το μαγικό ραβδάκι, το ΤΕΕ και την αρχιτεκτονική με τη γη
Για την κατασκευή, την οικονομία και την αρχιτεκτονική με την γη
Για τις πλημμύρες στην Εύβοια
Για την μετακίνηση του κόσμου
Για την αρχιτεκτονική με τη γη και πάλι
Για την διατήρηση του κόσμου
Για την οικονομία και την ψυχο-κινητική δράση της κατασκευής

Υ.Γ. 2
Βλ. σχετικές εργασίες για την αρχιτεκτονική με την γη
Υ.Γ. 3
Βλ. άλλα κείμενα του ιστολογίου σχετικά με το περιβάλλον