Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Πούλα-πούλα (5)

Σε συνέχεια παλαιότερων αναρτήσεων (πούλα-πούλα 4 κ.α.) άκουγα σήμερα στο ράδιο που 'λεγε κάποιος "σοφός" ότι: αν πουλήσουμε τον ορυκτό πλούτο που έχουμε (εκτός αυτού που αναφέρεται σε ενεργειακά αποθέματα όπως πετρέλαιο, λιγνίτη, φυσικό αέριο κ.α.) θα πάρουμε 40 δισ € !!!

Μα δεν πουλάμε? Ας πάει κάποιος εκεί που βγαίνουν αυτές οι πρώτες ύλες (Άσπρα Σπίτια, Μήλο, Πτολεμαϊδα και αλλού) για να δει πως περνάει εκεί ο κόσμος και τι (ανθρωπογενές και φυσικό) περιβάλλον έχουν δημιουργήσει αυτές οι δραστηριότητες.

Τι καλά που θα ΄τανε αν ξέραμε και πόσα λεφτά πάνε στα κρατικά ταμεία από την εκμετάλλευση των πρώτων υλών αυτών των περιοχών!!!

Κι αφού μάθουμε, ας μας πούνε αν έχει νόημα να γίνει αυτό που σχεδιάζουν να κάνουν


Υ.Γ.1
Το πρόσφατο νομοσχέδιο για τις Natura ήταν ένας καλός δείκτης του-τι θέλουν.

Αυτό το τρομερό νομοσχέδιο, έλεγε ότι μπορείς να αγοράσεις, να κάνεις χαλικάκια και να πουλήσεις ένα βουνό, ακόμα κι αν αυτό είναι σε ζώνη Natura (βλ. σχετικά αλλαγές επήλθαν στο άρθρο 5 καθώς επιτρέπονται πλέον οι εγκαταστάσεις νέων λατομικών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων σε περιοχές Natura) ενώ δεν θα μπορείς να χτίσεις ένα καλύβι από ανακυκλώσιμα υλικά (βλ.πρόσφατη σχετική ανάρτηση για την αρχιτεκτονική-με-τη-γη) και να βάλεις ένα μποστάνι για να επιβιώσεις (βλ. σχετικά για τον «Codex Alimentarius» που λίγοι-μάλλον έχουν πάρει πρέφα με τον "χαβαλέ" που γίνεται).

Υ.Γ. 2
Το δίλημμα είναι το εξής απλό:
  1. μένουμε στην πόλη υποκρινόμενοι τους αστούς διεκδικώντας την «αστική δημοκρατία» και πουλάμε την ελληνική γη προσπαθώντας να επιβιώσουμε στην αυτοκρατορία της αγοράς
  2. επιστρέφουμε στην γη κάνοντάς την να γεννήσει αυτά που ξέρει (με την πρωτογενή παραγωγή τον τουρισμό και ότι μπορεί να μας προσφέρει, στα πλαίσια της αειφορίας).
Γιατί άντε και πείσατε τον κόσμο να πουλήσετε τη γη, μετά τι?

Υ.Γ. 3
Βλ. σχετικά το άρθρο του Στάθη από την Ελευθεροτυπία της 17.5.2011: Η επιστροφή στις αγορές της Μόνικα Λεβίνσκυ

Υ.Γ. 4
Βλ. σχετικές αναρτήσεις για τον κοινοτισμό (ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ)