Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Για τους μαστόρους του εργοταξίου του κτηρίου Αβέρωφ

"Σύμφωνα με την Οικοδομική Παράδοση, μέσα στο εργατικό "συνάφι", οι τάξεις των εργατών ήταν τρεις: οι Μαθητάδες ή τα Τσιράκια, οι Καλφάδες και οι Μάστοροι. Οι εργασίες εποπτεύονταν από τους Επιστάτες, ενώ την διεύθυνση όλων των εργασιών είχε ο Πρωτομάστορας, που στην πραγματικότητα ήταν τις περισσότερες φορές και ο αρχιτέκτονας του έργου, δηλαδή κατείχε και την Τέχνη και το Σχέδιο."



Στα πλαίσια του έργου "Αποκατάσταση του κτηρίου Αβέρωφ" είναι πολλοί οι μαστόροι που συναναστρέφομαι στην καθημερινότητά μου.

Το παρών κείμενο είναι γι αυτούς, γιατί δεν προβλέπω ότι θα είναι εκεί ούτε στα εγκαίνια, ούτε στις δεξιώσεις, αλλά από τις χερούκλες τους θα έχει περάσει όλο το έργο.

Είναι βέβαιο ότι, σε διάφορες φάσεις, πολλοί άνθρωποι εργάστηκαν για την υλοποίηση του κτηρίου Αβέρωφ. Για την εξεύρεση κονδυλίων, για την μελέτη και την κατασκευή του. Η ταπεινή μου γνώμη είναι οτι κάθε ένας, από όλους όσους εργάστηκαν πίστωσε με αρκετές θυσίες την προσωπική του ζωή γι αυτό.

Αλλά στην διαδικασία της κατασκευής του και επειδή αγαπώ αυτό το έργο, τιμώ ιδιαίτερα τους μαστόρους που με απίστευτη ψυχή και δύναμη δαμάζουν τα υλικά, πειθαρχούν στις "ιδιοτροπίες" των μηχανικών του έργου και τελικά κάνουν το ανθρώπινο δυνατό και περισσότερα ακόμα για να το φτιάξουν. Μορφοποιώντας την ύλη, σκαρφαλώνοντας σε κάθε σκαλωσιά για να εργαστούν.

Στα πρόσωπα των παρακάτω μαστόρων που αναφέρονται και που στα μάτια μου εκφράζουν το σύνολο των μαστόρων που εργάστηκαν στα πλαίσια του έργου θέλω να πω αυτό:

Ευχαριστώ για το Καλό σας Έργο.


Για τον Αουρέλ (που με έμαθε το bobcat)
Για τον Γιώργο Προφητίδη, Τον (!) Καλλιτέχνη (που το μάρμαρο γι αυτόν είναι λάστιχο και κρατάει σημειώσεις στα ρεταλάκια του)
Για τον κύριο Γιαννουλάκη (που κάνει τους χρωματισμούς)
Για τον Γιώργο (τον άλλο Καλλιτέχνη που φτιάχνει τις γραμμές στο χρωματικό διάκοσμο)
Για τον Ταχέρ που φτιάχνει τα τραβηχτά επιχρίσματα
Για τον Αλπίν
Για τον Βλάσση
Για τον Αναστάση
Για τον Κωστάκη που κάνει τους σοβάδες

Υ.Γ.1 Αν στους περισσότερους δεν αναφέρω τα επώνυμα είναι γιατί αυτή είναι η "εργοταξιακή διαλεκτική". Και μένα Φοίβο με ξέρουνε.

Υ.Γ. 2 Και ζητώ συγνώμη από αυτούς που δεν θυμάμαι αυτή την ώρα.


Σχετικός σύνδεσμος
Η ιστοσελίδα του έργου της Αποκατάστσης του κτηρίου Αβέρωφ: http://dty.ntua.gr/erga/averwf/index.html