Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Πως θα μπορούσε να ξαναρχίσει να βόσκει ο καθένας, ήσυχα και ειρηνικά, τις καμήλες του.

Το νέο μοντέλο της Tata motors μ’ έχει γοητεύσει.

Στο αυτοκίνητο αυτό, ο κινητήρας μπαίνει σε λειτουργία με συμπιεσμένο αέρα (βλ. σχετικά το παρακάτω video).


Στην μαρκετίστικη προσέγγισή του, όλοι κοιτάν την "Αγορά' του αυτοκινήτου. 

Εκτός από αυτήν την χρήση όμως, ο κινητήρας αυτός δίνει μια άλλη δυνατότητα: Μετατρέπει αξιόπιστα τον συμπιεσμένο αέρα (χωρίς μεγάλες απώλειες) σε κινητική ενέργεια. Αλλά η κινητική ενέργεια, γίνεται εύκολα ηλεκτρική ενέργεια!

Ο συμπιεσμένος αέρας που γίνεται κινητική ενέργεια δεν είναι κάτι πρωτότυπο. Με μια βόλτα σε ένα συνεργείο θα δείτε το κομπρεσέρ που βιδώνει τα μπουλόνια να δουλεύει με αέρα και σε μια βιοτεχνία διάφορες μηχανές να μπαίνουν σε κίνηση με συμπιεσμένο αέρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν βρει ευρεία χρήση κινητήρες που μετατρέπουν για μεγάλο διάστημα και αξιόπιστα (χωρίς μεγάλες απώλειες) τον συμπιεσμένο αέρα σε κινητική ενέργεια.

Όπως και να ‘χει, η ανεξαρτησία και η αυτάρκεια που (φαίνεται να) δίνει ο κινητήρας αυτός, μαζί με το μικρό του κόστος, αναβαθμίζει σε ενεργειακό ζητούμενο τον συμπιεσμένο αέρα.

Αν όμως ο συμπιεσμένος αέρας αποτελέσει το ενεργειακό ζητούμενο, αλλάζει πια η μορφή του κόσμου!!!
  • Φέρτε στο νου σας, τις γεννήτριες (έχω την εικόνα γεννητριών στο χωριό από μηχανές φορτηγών) που θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από κινητήρες που θα λειτουργούν με συμπιεσμένο αέρα.
  • Φέρτε στο νου σας πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί, όχι σε μεγάλα δίκτυα (να μην παράγει π.χ. η ΔΕΗ τον «πολύ» συμπιεσμένο αέρα), αλλά σε τοπικά δίκτυα, σε γειτονιές-κοινότητες, η αποθήκευση της ενέργειας η οποία θα μπορούσε να γίνει σε δεξαμενές συμπιεσμένου αέρα .
Και αφού τα φανταστούμε όλα αυτά, ας φανταστούμε πως θα μπορούσαμε να συμπιέσουμε τον αέρα...

Αν λοιπόν το ενεργειακό ζητούμενο είναι η συμπίεση του αέρα, θα μπορούσαν να βρουν ουσιαστικό ρόλο ύπαρξης, τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες.

Γενικά, τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες, δίνουν το ρεύμα όποτε η φύση θέλει (έχει ήλιο και φυσάει) και το ρεύμα αυτό πρέπει να το καταναλώσουμε άμεσα (άσχετα αν το χρειαζόμαστε).

Για τον λόγο αυτό, τα φωτοβολταϊκά οι ανεμογεννήτριες έχουν ελάχιστη ή/και αμφίβολη χρησιμότητα (βλ. σχετικά το ιστολόγιο http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/).

Αν όμως οι ανεμογεννήτριες εργάζονταν ως τρόμπες και φούσκωναν δοχεία με συμπιεσμένο αέρα στη βάση τους για να λειτουργήσουν ως γεννήτριες οι μηχανές (σαν αυτήν που λέγαμε) και να δώσουν την ενέργεια όποτε εμείς την θέλουμε: τι καλά!!!
Η ανεμογεννήτρια όπως αποθηκεύει σήμερα την ενέργεια σε (τοξικές) μπαταρίες μικρής χωρητικότητας και μια εναλλακτική της χρήση με την οποία θα αποθήκευε την ενέργεια με την μορφή συμπιεσμένου αέρα

Αν πάλι τα φωτοβολταϊκά μετασχημάτιζαν άμεσα την ηλεκτρική ενέργεια που παρήγαγαν σε έναν αεροσυμπιεστή που αποθήκευε ενέργεια με την μορφή συμπιεσμένου αέρα ο οποίος θα μπορούσε να θέσει έναν κινητήρα (σαν αυτόν που λέγαμε) που θα δούλευε ως γεννήτρια όταν θέλαμε το ρεύμα: τι καλά!!!

Γενικά λοιπόν, έχω την αίσθηση πως: αν βρει ευρεία εφαρμογή αυτή η μηχανή, θα φέρει μια πραγματική επανάσταση στον τρόπο που ζούμε.

Αυτό γιατί θα έχουμε την πολυτέλεια της επιλογής, ν' αφήσουμε τις πόλεις και ν' ανεξαρτητοποιηθούμε (ενεργειακά) ζώντας αυτάρκεις, δίνοντας παράλληλα ένα reboot στην Αγορά (μέσω της παραγωγής και κατανάλωσης) αυτών των μηχανών μετατροπής ενέργειας.

"Δευτερευόντως", θα ταν άσκοποι οι πόλεμοι για τις ενεργειακές πηγές που θα 'χαναν το νόημά τους...

Έτσι, θα μπορούσε να ξαναρχίσει να βόσκει ο καθένας, ήσυχα και ειρηνικά, τις καμήλες του...


Υ.Γ. 1
Η ιδέα του συμπιεσμένου αέρα ως αποθήκευση ενέργειας ανανεώσιμων πηγών και χρήση του για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι κάτι πρωτότυπο (βλ. σχετικά  http://www.csanyigroup.com/wind-power-storage). Το σπουδαίο όμως είναι να μπορέσει (όπως φαίνεται ότι πλέον μπορεί) να γίνει εύχρηστη-φτηνή και "κοινή" τεχνολογία

Υ.Γ. 2
Βλ. σχετικές αναρτήσεις για τον κοινοτισμό (ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ)