Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Για το REBOOT στην κρίση

Είναι προφανές ότι η αυτοκίνητο-βιομηχανία είναι TO (!) θύμα στην κρίση.

Αλλά αφού παράγει άχρηστα-ακριβά αυτοκίνητα που "τρών-κουβάδες", γιατί να την πληρώσουμε να επιβιώσει?

Έχω την αίσθηση όμως ότι το ζητούμενο είναι αλλού. Και αυτό είναι το σε ποια εποχή θα ισορροπήσει ο κόσμος (όχι η κρίση).

Δηλαδή αν ισορροπήσει εκεί που δεν υπάρχει αυτοκίνητο, ας σηκώσουμε ψηλά τα χέρια.

Αλλά αν ισορροπήσει σε ένα άλλο επίπεδο (έχω την ελπίδα ότι θα είναι γύρω στις δεκαετίες του 1960-70) η λύση που φαντάζομαι είναι: να διαμορφώσουν οι επιχειρήσεις την αντίληψη ότι τώρα δεν χρειάζονται ακριβά-λουσάτα αυτοκίνητα, αλλά ένα απλό αυτοκίνητο, γερό και ανθεκτικό, που θα κάνει την δουλειά του, δεν θα χαλάει, θα "τρώει λίγο" και θα επισκευάζεται εύκολα (σαν το αυτοκίνητο στην παρακάτω εικόνα-μόνο που αυτό "έτρωγε" πολύ).



Καλώς ή κακώς, αυτά που έχουμε σήμερα, είναι σκουπίδια και πλέον δεν πείθουν.


Πιστεύω πως υπάρχει πραγματικά η δυνατότητα να κάνουν το άλμα οι επιχειρήσεις, ξανα-σχεδιάζοντας απλά και όμορφα, δελεαστικά φτηνά-ανθεκτικά-οικολογικά προϊόντα. Έτσι γίνεται το ζητούμενο REBOOT. Και αντί να απολύουν τους εργαζομένους να εντατικοποιούν την έρευνα (και μετά την παραγωγή) για δώσουν στην αγορά το (πραγματικά) ζητούμενο αγαθό-πράγμα στον κόσμο. Στοχεύοντας στην ουσία, στην χρησιμότητα του αντικειμένου.

Χωρίς κλιματισμό και ενάντια στα ηλεκτρικά παράθυρα!

Γιατί, δείτε μετά: αν δεν υπάρξει αγορά, θα υπάρξει ζούγκλα. Και το σύστημα, αντί να ισορροπήσει στο 1960-70 μ.Χ., όπως θα μπορούσε, υπάρχει το ενδεχόμενο να ισορροπήσει στο 5.0000-6.0000 π.Χ. αφού μια κοινωνική αναταραχή χωρίς όραμα, μέλλον και άλλη-λύση, μου φαίνεται ότι οδηγεί σε αυτή την κατάσταση.


Υ.Γ. 1
Η εμπειρία μου, μου έλεγε ότι: η Τέχνη και τα προϊόντα της είναι το πρώτο θύμα σε περιόδους κρίσης. Αυτό, λόγω της "αχρηστίας" της, επειδή τα πράγματα που φτιάχνει δεν είναι χρηστικά, δεν είναι ζητούμενα για την επιβίωση και την ποιότητα ζωής.

Φαίνεται όμως ότι τα (κατ' επίφαση) αναγκαία πράγματα που έχουμε μάθει να καταναλώνουμε, είναι ακόμα περισσότερο άχρηστα και είναι καλό που ο Δείκτης Αχρηστίας τους αναδεικνύεται, ακόμα και σε τέτοιες περιόδους.

Υ.Γ. 2
Βλ. σχετική ανάρτηση: Για την πολιτεία. Τα πράγματα