Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Το format και reboot του κόσμου

Σε διάφορες εργασίες που έκανα  τα τελευταία χρόνια, σκόνταψα σε αυτό το διάγραμμα. 



Σε πιο λεπτομερή ανάλυση, βλέπει κανείς ότι αυτή η τάση μειώνεται (πανούκλα, κίτρινος πυρετός) ενώ προφανώς δεν μπορεί να διατηρηθεί αέναα. Η πύκνωση αλλά και η επιτάχυνση των κοινωνικών διαδικασιών κάποια στιγμή θα σταματήσει να συμβαίνει. Έχω όμως την ελπίδα ότι, όπως στο παρελθόν είχαμε αναπτύξει τα κατάλληλα εμβόλια που μας έχουν επιτρέψει να επιβιώσουμε, έτσι και τώρα ο άνθρωπος θα τα καταφέρει.  Όχι χωρίς απώλειες αλλά εύχομαι για τις μικρότερες.


Όλη αυτή η περιπέτεια όμως έχει και κάτι θετικό. Αναδεικνύει την βλακεία του νεοφιλελεύθερου αφηγήματος που περιγράφεται σε αυτό το άρθρο και τα παρακάτω tweets. 

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι δεν υπάρχει μέρος του κόσμου που μπορεί κανείς να είναι ασφαλής και εξ αιτίας της εκρηκτικής δυναμικής που αναπτύσσεται λόγω της κατάρρευσης της παγκόσμιας οικονομίας και λόγω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να αποκόψουν μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού από το σύστημα υγείας.

Ο φίλος μου ο Αντρέας μας έγραψε σήμερα: "Και αφού περάσουν τα χειρότερα, θα έχουμε να λύσουμε (ως ανθρωπότητα) τον γρίφο του παγκόσμιου κραχ, τέτοιου που υποθέτω ότι το όχι τόσο μακρινό 2008 να μοιάζει με περίπατο στο λιβάδι."

Μακάρι να βγω ψεύτης αλλά σε τοπικό επίπεδο μου φαίνεται ακόμα πιο ζοφερό αυτό το μέλλον (βλ. σχετικό άρθρο). Η οικονομία μας και η οικονομία της γείτονος χώρας φαίνεται ότι θα καταρρεύσουν εξ αιτίας του COVID-19 λόγω της ελαχιστοποίησης του τουρισμού και του περιορισμού των μετακινήσεων. Αν υποθέσουμε ότι εμείς έχουμε ένα στοιχειώδη πολιτισμό και απλά θα πεινάσουμε, πιστεύω ότι ο γείτονας, σε μια προσπάθεια "αλλαγής του αιτίου" θα κλιμακώσει της συγκρουσιακή κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στα σύνορά μας.

Το ίδιο φοβάμαι ότι θα γίνει σε ολόκληρη την παγκόσμια αγορά και αν εξελιχθεί με το δυσμενές σενάριο αυτή η πανδημία, θα δούμε ανθρωποφαγικές καταστάσεις με δικαιολογία τον COVID-19 (βλ. σχετικό άρθρο για την στάση πληρωμών της Deutsche Bank).

Ίσως να προκύψει ο απαραίτητος για την παγκόσμια αγορά νέου-τύπου πόλεμος, ένα γενικό ξεσκαρτάρισμα, το οποίο είχε ανάγκη για να κάνει ένα format.  Στο πλαίσιο αυτό, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε να είναι το να ευχόμαστε για ένα reboot το οποίο ίσως της πάρει λίγο χρόνο παραπάνω χρόνο για να το κάνει.