Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Τάιμινγκ

Ο καλός χρόνος παίζει σπουδαίο ρόλο σε έναν πόλεμο.

Και αν αυτό που ζούμε είναι μια μάχη σ' αυτό τον πόλεμο που μέχρι-χθες δεν ξέραμε (με όπλα που μόλις-τώρα αρχινήσαμε να καταλαβαίνουμε όπως τα spread, τα cds κ.λπ.) με κατάληξη την χρεοκοπία, δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ: πότε-αυτή θα σκάσει.

Η υπόθεση εργασίας (και το καλό σενάριο) που κάνω είναι:
  1. Χρεοκοπούμε τώρα (σε μια-δυο βδομάδες).
  2. Θα υπάρχουν αγαθά. Αυτό γιατί κρατάμε "ομήρους" (για την ώρα) μερικά εκατομμύρια τουρίστες που πρέπει να 'χουν βενζίνες και λεφτά για να-την-κάνουν. Άρα θα φροντίσουν (για λίγο ακόμα τουλάχιστον) να υπάρχουν αγαθά, βενζίνη και λεφτά στα ATM.
  3. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν τον μισθό του Αυγούστου, μα θα μας το πουν "άδεια άνευ αποδοχών": τόσοι χάνουν τους μισθούς τους, για ένα μισθό θα κάνετε έτσι? 
  4. Όσοι είναι στα χωριά τους, θ' αρχίσουν να καλοβλέπουν το χωράφι τους, πράγμα που σημαίνει πως ίσως και να κάτσουν λίγο, να δουν-τι-βγάζει.
  5. Θα αρχίσουν να διώχνουν κόσμο σωρηδόν απ' το δημόσιο.
  6. Θα προσπαθήσουν να σταθεροποιήσουν το σύστημα μέσ' τον Αύγουστο, σε μια λύση (που θα την πουν προσωρινή). 
  7. Επειδή θα 'ναι όλοι για μπάνια, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην γίνουν όλα ΌΠΑ, ίσως αποσβέσουν τους κραδασμούς και υπάρξει μια ομαλή μετάβαση σε μια νέα κατάσταση.
Αυτό θα 'ταν το καλό σενάριο...
    Το κακό σενάριο που κάνω είναι: 
    1. Δεν χρεοκοπούμε τώρα και περιμένουμε τον Σεπτέμβρη.
    2. Έχουν γυρίσει όλοι ορεξάτοι και το πρώτο πράγμα που βρίσκουν να τους περιμένει κάτω απ' την πόρτα είναι η νέα περαίωση της εφορίας (βλ. σχετική ανάρτηση από το nonews-news.blogspot.com).
    3. Τότε, καθένας από μας θα δει πως δεν βγάζει τον χειμώνα, θα κρυώνουν τα παιδιά του γιατί δεν θα 'χει πετρέλαιο και δεν θα έχει φαΐ. ΤΕΛΟΣ...
    4. Χρεοκοπούμε εκεί: Σεπτέμβρη-Οκτώβρη.
    5. Τότε δεν θα 'χει τουρισμό και δεν θα τους πολυ-κοστίσει να μας τιμωρήσουν για τα καλά, έτσι ώστε να ζήσουμε τα χειρότερα (ούτε αγαθά, ούτε βενζίνες, ούτε φράγκα)...
    6. Εκεί θα παν' όλοι στα κάγκελα, εκεί θα γίνουν όλα ΌΠΑ κι εκεί δεν βλέπω ποια μπορεί να είναι η μετάβαση και ποια θα 'ναι η νέα κατάσταση.
    7. Μεγάλα μπάχαλα, μεγάλες ευκαιρίες. Εκεί θα ξε-πουληθούμε παρακαλετά και ΌΣΟ-ΌΣΟ...
    Και εκεί θα μπουν τ' αποσιωπητικά...