Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Καπνιστική διαλεκτική

Πολλές φορές αναρωτιέμαι γιατί καπνίζω.

Μάλλον το κάπνισμα και ιδιαίτερα το κάπνισμα της καπνοσύριγγας, αποτελεί μία ξεχωριστή μεταβλητή στην φυσιολογία του ανθρώπου. Ίσως η διάθεση του ξεχωριστού (ξεχωρίζει η πίπα μου, ξεχωρίζει ο καπνός μου), της ιδιαίτερης απόλαυσης, της μαστορίας που χρειάζεται στην χρήση της και του μέτρου (ο καπνιστής πίπας ξέρει ότι χρειάζεται ένα μέτρο στο ρυθμό καπνίσματος), διαμορφώνουν στους καπνιστές της κάποιον ασυνείδητο αλγόριθμο τον οποίο ακολουθούν.

Όταν ήμουν γύρω στα 25 και ενώ κάπνιζα πίπα, η γυναίκα ενός φίλου μου, μου είχε κάνει την παρατήρηση ότι «είσαι πολύ μικρός για να καπνίζεις πίπα. Η πίπα φυλακίζει την φωτιά και στα νιάτα οφείλεις να καείς και όχι να παρατηρείς την φλόγα» (ενδεχομένως έχω παραφράσει τα λόγια της, παρακαλώ διαβάστε τα με μία ποιητική διάθεση).

Πιστεύω ότι κάηκα ώς όφειλα και συνεχίζω να καίγομαι σε μία καθημερινότητα (από επιλογή πλέον, αφού ποτέ δεν μου άρεσε να χρησιμοποιώ τα καπνοτσουμπερλέκια και πατάω την πίπα με το δάχτυλο).

Απ΄ την άλλη όμως αυτή η αίσθηση της ανάπτυξης και της παρατήρησης της φλόγας έχει την δική της συμμετοχή στην εξέλιξη του ανθρώπου: Αναφέρεται ότι το μεγάλο άλμα της εξέλιξης, έγινε όταν ο άνθρωπος άρχισε να παρατηρεί την φωτιά. Το γλάρωμα των βλεφάρων στην ασαφή εικόνα της φλόγας άσκησε την φαντασία του και μέσα από αυτό μπόρεσε να εξελιχθεί, να οραματιστεί και τελικά να δημιουργήσει.

Ίσως λοιπόν ο καπνιστής να έχει μία αυξημένη αίσθηση στην παρατήρηση, ασκεί την φαντασία του έχοντας παράλληλα την αίσθηση του μέτρου, (ενδεχομένως χωρίς να το τηρεί πάντα) και αυτό να αποτελεί μία δημιουργική δραστηριότητα στο συνειδητό αλλά και το ασυνείδητο της ύπαρξής του.


Σχετικοί σύνδεσμοι:

Ανοιχτή συζήτηση σχετικά με το κάπνισμα της καπνοσύριγγας βρίσκεται στην διεύθυνση http://forum.pipe-smokers.gr/

"Γιατί καπνίζουμε όπως καπνίσουμε τις καπνοσύριγγες": http://www.itia.ntua.gr/~fivos/files/Doc/pipe.pdf

Σχετικό βιντεο που περιγράφει συνοπτικά την διαδικασία του φαινομένου του καπνίσματος της καπνοσύριγγας βρίσκεται στην διεύθυνση: http://www.itia.ntua.gr/~fivos/pipe.wmv

Σχετικό δημοσίευμα στο περιοδικό ¨Νέα Πολιτική" τον Δεκέμβριο του 2005 με θέμα "Η αποποινικοποίηση της επιλογής" που σχετίζετε ευρύτερα και με το κάπνισμα βρίσκεται στον σύνδεσμο http://www.itia.ntua.gr/~fivos/files/nea%20politiki/np_D_2005.pdf