Θεωρώ ότι: η αξιοπρεπής συν-ύπαρξη των πολιτών, είναι αυτό που προκαλεί την δημοκρατία.
Η δημοκρατία δίνει στον πολίτη το αγαθό της ελευθερίας και κατά συνέπεια, της έκφρασης του λόγου-του. Ο λόγος-του, είναι δικός-του λόγος και βγαίνει από το στόμα-του, το πρόσωπό-του.
Πριν τον Δεκέμβριο του 2008 και όταν τα σχολεία-πανεπιστήμια λειτουργούσαν, η «δημοκρατική έκφραση» σε ελεύθερους χώρους-ασύλου, διατυπώνονταν με βίαιες συμπεριφορές (καταλήψεις-συγκρούσεις κ.α.) και με την διαλεκτική του όχλου, η οποία έλεγε ότι: αυτοί που είναι δυνατότεροι, θα επιβάλλουν την άποψή τους με «δημοκρατικές προφάσεις».
Έτσι ο μαθητής-φοιτητής, νέος-πολίτης, φόραγε την κουκούλα του όχλου και διατύπωνε στον χώρο: έλλειμμα δημοκρατίας.
- Αλλά και στην ευρύτερη κοινωνική-δημοκρατική-τους έκφρασή, οι πολίτες θα ξανα-ψηφίσουν τους ίδιους καρεκλο-κύριους (που τους καταγγέλλουν και δεν τους θέλουνε), φορώντας ως κουκούλα την ψήφο τους, αφού «βολεύονται», διατυπώνοντας: έλλειμμα δημοκρατίας.
- Αλλά και στον ιστοχώρο, οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να συν-υπάρχουν χωρίς πρόσωπο, φορώντας ως κουκούλα την οθόνη του υπολογιστή τους διατυπώνοντας: έλλειμμα δημοκρατίας.
- Και... και... και...
Έτσι διατυπώνεται συλλογικά το δημοκρατικό έλλειμμα. Και θεωρώ εξέλιξη και αυτών των εκφράσεων, τα πρόσφατα γεγονότα.
Όμως αν η πολιτεία, είναι το οργανικό μέρος για την αξιοπρεπή συν-ύπαρξη των πολιτών, την ελευθερία και την ειρήνη, δεν την νιώθω βιώσιμη, ούτε με την βία, αλλά ούτε με την υποκρισία που κρύβεται πίσω απ’ την κάθε κουκούλα.
Γιατί υπάρχει ένα όριο αρρώστιας, επάνω από το οποίο, ο οργανισμός μένει ανάπηρος, ενώ υπάρχει και ένα άλλο όριο, επάνω από το οποίο πεθαίνει.
Δυστυχώς όμως, βλέπω ότι είμαστε όλοι συμμέτοχοι στην διαπραγμάτευση των ορίων αυτών και με βαθιά θλίψη, νιώθω πως, ολοένα και περισσότερο, παραιτούμαστε ακόμα-και από την διαπραγμάτευση αυτή.
Υ.Γ.1
Βλ. σχετικό άρθρο στην Καθημερινή της 28.12.08: Δείκτες εμπιστοσύνης των Ελλήνων στους θεσμούς της χώρας
Υ.Γ.2
Βλ. σχετικό άρθρο στην Ελευθεροτυπία της 28.12.08: Παιχνίδια με το άσυλο
Υ.Γ.3
Βλ.σχετικό άρθρο στο ΒΗΜΑ της 21.12.08: Η κρίση διχάζει τους Έλληνες
Υ.Γ.4
Βλ. σχετική επιφυλλίδα του Καθ. Θ.Τάσιου στο ΒΗΜΑ της 28.12.08: Τί μας δίδαξε η αναταραχή;
Υ.Γ.5
Βλ. σχετικό άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στην Καθημερινή της 28.12.08: Η «εξέγερση» και το αίτημα
Υ.Γ.6
Βλ. σχετικές αναρτήσεις του ιστολογίου: Για το Δίχτι την εκπαίδευση κ.α. αμαρτίες