Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Δύο λόγια για την έρευνα.

Παρακάτω είναι ένα κείμενο με θέμα "δυο λόγια για την Έρευνα", που έγραψα για να βοηθήσει τους φοιτητές του 3ου έτους της Σχολής Αρχιτεκτόνων. να συντάξουν μια ερευνητική εργασία 
________________________________________________

Ξεκινάμε από την βιβλιογραφία.

Την βιβλιογραφία την βρίσκει κανείς ψάχνοντας σε βιβλιοθήκες χρησιμοποιώντας αντίστοιχες λέξεις κλειδιά. Ξεκινάμε δηλαδή από την αναζήτηση στις βιβλιοθήκες του Ε.Μ.Π. ή σε άλλες βιβλιοθήκες που μπορεί να έχουμε πρόσβαση http://www.lib.ntua.gr/.

Γενικά, τα βιβλία μας δίνουν μια ευρεία εικόνα των θεμάτων. Στα πλαίσια μιας έρευνας, πρέπει να βρούμε σχετικές μελέτες και επιστημονικές εργασίες που θα πλησιάζουν ή θα περιγράφουν το θέμα που θέλουμε να ερευνήσουμε για να τεκμηριώσουμε την δική μας εργασία.

Τέτοιες εργασίες μπορεί να βρει κανείς στο https://scholar.google.com, στο http://www.elsevier.com/ και στο http://www.sciencedirect.com/

________________________________________________

Όσον αφορά τις αναφορές.

Γενικά, στις εργασίες μας, θέλουμε αναφορές που να είναι "σταθερές".

Σταθερό κείμενο θεωρείται ένα βιβλίο, μία δημοσίευση σε ένα περιοδικό, μία μελέτη.

Λιγότερο σταθερό από το βιβλίο είναι ένα .pdf που βρίσκουμε στο ίντερνετ τα οποία είναι (γενικά) της μορφής μιας ολοκληρωμένης-έντυπης εργασίας, και πολύ συχνά έχει συγγραφέα, έκδοση, χρονολογία, στοιχεία που είναι πολύ σημαντικά στην βιβλιογραφική τεκμηρίωση. Για τον λόγο αυτό μια καλή τεχνική είναι: στην αναζήτησή μας στο ίντερνετ να βάζουμε στο ψαχτήρι και το ".pdf" .

Αντίθετα ένα κείμενο στο internet της μορφής .html (μίας συνηθισμένης ιστοσελίδας) που μπορεί να είναι σε blog ή όπου αλλού, δεν είναι σταθερό και είναι καλό να χρησιμοποιείται μόνο ενημερωτικά.

Για παράδειγμα: αυτό που βλέπετε εδώ σήμερα μπορεί να το βάλετε ως αναφορά από το ίντερνετ, αλλά μπορεί εγώ αύριο να αλλάξω γνώμη και στην θέση του να γράψω ένα ποίημα.

Αν αυτό το βάλετε εσείς ως αναφορά και αν κάποιος το ψάξει, αυτό θα σας εκθέσει.

________________________________________________

Όσον αφορά το θέμα της εργασίας.

Το θέμα που θα ερευνήσουμε, πρέπει να το νιώθουμε ως βίωμα και καλό είναι να ακολουθεί τα παρακάτω βήματα.

1. Πριν ξεκινήσετε να κάνετε μια ερευνητική εργασία, να ρωτήσετε τον εαυτό σας "γιατί το κάνω εγώ αυτό" και να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση.

2. Τα θέματα που διαλέγετε να μελετήσετε να τα αγαπάτε.

3. Να ξεκινήσετε μεθοδικά (από την αρχή) στο κάθε σας διάβασμα, κρατώντας πλήρη στοιχεία των βιβλιογραφικών αναφορών που βρίσκετε και σας ενδιαφέρουν (έτσι ώστε να μην γυρίζετε πίσω στο τέλος να ψάχνετε "που το διάβασα αυτό" "γιατί μου λείπει αυτή η αναφορά" και κάνετε διπλή δουλειά).

Γι αυτό, πριν ξεκινήσετε την εργασία σας, πρέπει να διαβάσετε αυτό: https://www.itia.ntua.gr/dk-el/hydroglossica/citations/

3. Αφού ολοκληρώσετε τη μελέτη σας, να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματά

________________________________________________

Πως γράφουμε την βιβλιογραφία, τρία παραδείγματα:

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να γράψουμε την βιβλιογραφία.

Γενικά την βιβλιογραφία την γράφουμε στο τέλος και αλφαβητικά (πρώτα η ξένη μετά η ελληνική)

Τρία παραδείγματα: ένα βιβλίο, ένα άρθρο, μία αναφορά από το Internet

1. Canter D., Περιβαλλοντική Ψυχολογία, εκδ. Unicersity Studio Press, Θεσ/νίκη 1988.

2. Εφεσίου Ε., Π. Τουλιάτος, Τίτλος άρθρου σε περιοδικό, Περιοδικό Τεχνικά Χρονικά, τεύχος 25, σελ. 34-65, Αθήνα 2013.

3. Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.), [Online] Available, http://www.cres.gr, (πρόσβαση: 12 Απριλίου 2015).

Δηλαδή πρέπει να είναι:

Επώνυμο συγγραφέως, πρώτο γράμμα του ονόματος, τελεία κόμμα (το ίδιο αν είναι πολλοί οι συγγραφείς), ο τίτλος του βιβλίου κόμμα, εκδ. εκδοτικός οίκος κόμμα, το πού εκδόθηκε αυτό και το πότε εκδόθηκε αυτό και τελεία στο τέλος

Τα κόμματα και οι τελείες έχουν και αυτά σημασία και πρέπει να τα έχει "συμφωνημένα" κανείς όταν γράφει τις βιβλιογραφικές του αναφορές έτσι ώστε να υπάρχει μία ομοιομορφία.

Περισσότερο αναλυτικά για τις βιβλιογραφικές αναφορές, δείτε τα παρακάτω: https://www.itia.ntua.gr/dk-el/hydroglossica/citations/ και http://courses.arch.ntua.gr/fsr/135342/ref.pdf