Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Τα οικόσημα, η γη, η αγορά και τα Logo

Μετά από 2.000 περίπου χιλιόμετρα σ' αυτό-που-ακόμα-λέμε, "ελληνική γη", στην επίσκεψή μας στην Μονεμβασιά, μας έλεγε κάποιος εκεί πως: η γη στην Μονεμβασιά είναι τόσο ακριβή (αυτός είχε αγοράσει ένα γκρεμίδι πέντε πέτρες 18 τ.μ. 250.000 € πριν πολλά-χρόνια), που όσοι έχουν κάτι εκεί το πουλάνε.

Μα δεν υπάρχουν άνθρωποι με τόσα γκα-φρα για ν' αγοράσουν, γι αυτό οι μόνοι που αγοράζουν είναι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Έτσι, αντί για σκαλισμένα οικόσημα που βλέπει ακόμα κανείς σε "κλειδιά" στις πόρτες σε παλιά σπίτια στην Μάνη, δεν είναι απίθανο σε λίγο να βλέπει σκαλισμένα "Logo".

Μα τι ρόλο βαράει αυτό: το "οικόσημο" και γιατί μ' έπιασε-τώρα-καούρα (?) αφού δεν τα πάω διόλου καλά μ' αυτά και ξέρω-καλά πως η αξιοσύνη δεν είναι κληρονομική?

Κάθε άνθρωπος γράφει αυτός-και-μόνον, την δική-του "ιστορία" και το "οικόσημο"-επώνυμό-του είναι ένας τυπικός-διαχωρισμός μεταξύ του Ενός και του Άλλου που χαρακτηρίζει την ατομικότητά του και τελικά: ο ίδιος το δημιουργεί.

"Εθιμικά" βέβαια, ένα "Καλό" οικόσημο-επώνυμο, είναι Χρυσό-Κλειδί, Χρήσιμων-Άχρηστων.

Μα δες-τώρα-που σκιαζόμαστε πίσω απ' τα Logo διαφόρων εταιρειών, αναδεικνύονται "λουστραρισμένα" "οικόσημα" που 'χουν πάλι πέραση και πλασάρονται "εντέχνως" στο χαβαλέ της "εξουσίας" ενώ  στα τελευταία λακτίσματά της η "δημοκρατία", μ' άλλα μεγάλα "οικόσημα", συνεχίζει να μεγαλουργεί!


Υ.Γ.
Βλ. σχετικά: H κατανόηση ενός πολιτεύματος μέσα απο μιά επιγραφή (Του Ν.Μ.)