Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Τι θα γίνονταν να γίνει


Που θα βρίσκαμε την "Οικοτοπία"-σήμερα (???) (βλ. σχετικά www.οικολογία.gr).

Θέλει τόπο: έστω-γύρω στα 100 στρέμματα 

Στον τόπο αυτό θα μπορούσαν να φτιαχτούν 2-3 πρότυπα σπιτάκια με γη, τα πρώτα δρομάκια, τα πρώτα κοτέτσια και τα πρώτα περιβόλια ως ένα δείγμα του συστήματος λειτουργίας (ικανοποίηση αναγκών, διαχείριση, ενέργεια κ.λπ). Αυτή θα ήταν η αφετηρία για να δει ο κόσμος τι μπορεί να φτιάξει σ' αυτόν τον τόπο. Στην συνέχεια θα μπορούσαν να νοικιάζονται μικρές επιφάνειες σε οικογένειες που θα θελήσουν να ενταχθούν σε αυτό το σύστημα για να δημιουργήσουν  το εξοχικό τους ή ακόμα-ακόμα και την κατοικία τους (όπως στα κάμπινγκ που βάζουν-χύδην τροχόσπιτα, μόνο-που εδώ: το πολιτικό,  το αισθητικό και η αρμονική συνύπαρξη θα  γίνει ο μπούσουλας).

Θέλει τρόπο: κοινό όραμα

Δεν λέω πως έχω βρει την "λύση" (στα πλαίσια του www.οικολογία.gr), ούτε πως η προσπάθεια που 'χω κάνει δεν παίρνει βελτιώσεις. Πολλοί φίλοι (και τα παιδιά που άκουσαν αυτές τις διαλέξεις) σχολίασαν-διόρθωσαν τις παρουσιάσεις αυτές, ενώ αξιοποίησα συστηματικά τις σκέψεις άλλων για να προσπαθήσω να συνθέσω την δική-μου (βλ. σχετικά http://www.οικολογία.gr/links.html).

- Μα-είναι αυτό δουλειά ή "επιχείρηση"? Μάλλον όχι. Είναι πρώτα και κύρια πολιτική σκέψη και δράση.

- Μήπως αυτό θα πρεπε να το κάνουν οι πολιτικοί μας? Δεν θα μπορούσε αυτό να γίνει σε αναξιοποίητη δημόσια γη, ή σε τόπους που διαχειρίζονται κοινωφελή ιδρύματα? Μα-δεν περιμένει-κανείς-κάτι απ' αυτούς...

Ίσως-λοιπόν (αυτοί που έχουν τη γη) θα μπορούσανε, να βρουν μια (φτηνή) λύση (ως αφετηρία) να την αναγεννήσουν, να την αξιοποιήσουν και να κάνουν-κάτι μ' αυτή γιατί:
  • οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων τελειώνουν
  • το ξεπούλημα των φυσικών πόρων (και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος άρα και της ιδιοκτησίας της γης) αρχίζει
  • οι φόροι ακίνητης περιουσίας αυξάνονται
  • ενώ-τώρα υπάρχει κόσμος-διαθέσιμος (που θα ψάξει να την-κάνει και να φύγει απ' την τρύπα του στην πόλη) για να αναζητήσει μια νέα μορφή της Ύπαρξης.
Έτσι (αυτοί που τα 'χουν) θα μπορούσαν να βρουν συντρόφους-συμμάχους (με κοινά συμφέροντα) να βρούνε κοινούς τόπους, και να αξιοποιήσουν τη γη τους.

Άλλως: και αυτοί θα χάσουν και όλοι μαζί θα πεινάσουμε...


Υ.Γ. 1

Υ.Γ. 2