Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2025

Για την κλιματική κρίση

 Ως νεοδιορισμένος πρεσβευτής των Ελλήνων επιστημόνων στο CLINTEL, μοιράζομαι την οπτική μου για την κλιματική κρίση. 

 Το CLINTEL δεν αρνείται την κλιματική αλλαγή. Αναγνωρίζει ότι το κλίμα πάντα άλλαζε και θα συνεχίσει να αλλάζει. Ωστόσο, αμφισβητεί την ιδέα της «κλιματικής κρίσης» και υποστηρίζει ότι οι τρέχουσες κλιματικές πολιτικές βασίζονται σε ανεπαρκή μοντέλα. 

Στις παρακάτω διαφάνειες, παρουσιάζω ορισμένα παραδείγματα: 

Η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη χρονοσειρά από το ίδιο μετρητικό όργανο 

Η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη χρονοσειρά ενός φυσικού φαινομένου από το ίδιο μετρητικό όργανο. είναι η ελάχιστη στάθμη του ποταμού Νείλου, από το 622 έως το 1470 μ.Χ. (επάνω αριστερά διάγραμμα στην διαφάνεια). Όταν αναδιατάσσουμε τυχαία αυτά τα δεδομένα 849 φορές (κάτω αριστερά διάγραμμα στην παρακάτω διαφάνεια), βλέπουμε ότι η φύση δεν αλλάζει τυχαία σαν ρίψη ζαριού—ακολουθεί μια δομημένη τυχαιότητα. Αυτό συμφωνεί με αρχαίες γνώσεις, όπως οι αναφορές στην Παλαιά Διαθήκη για κύκλους ξηρασίας και αφθονίας (οι επτά παχιές και οι επτά ισχνές αγελάδες).

Πλημμυρικά γεγονότα στην ιστορία 

Ένα ιστορικό κτίριο στη Γερμανία φέρει σημάδια πλημμυρών από διάφορους αιώνες. Η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πλημμύρα σημειώθηκε το 1372, ενώ οι σύγχρονες πλημμύρες, που συχνά παρουσιάζονται ως ακραίες, είναι σχετικά μικρότερες. 

Η μεγαλύτερη κλιματική χρονοσειρά της Ελλάδας 

Η μεγαλύτερη κλιματική χρονοσειρά της σύγχρονης Ελλάδα προέρχεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, λόφος Νυμφών (161 έτη). Αξιοσημείωτο είναι ότι η μέγιστη ημερήσια βροχόπτωση καταγράφηκε το έτος 1900, ενώ η ελάχιστη ημερήσια βροχόπτωση σημειώθηκε το 1986.

Μεταβαλλόμενες Κλιματικές Αφηγήσεις 

Η έρευνα του Καθ. Δημήτρη Κουτσογιάννη υποστηρίζει ότι το κυρίαρχο αφήγημα για το κλίμα καθοδηγείται περισσότερο από την πολιτική παρά από την επιστήμη. Για να το αναδείξει, αναφέρεται σε εξώφυλλα του περιοδικού TIME. Στη δεκαετία του 1970, ο συναγερμός αφορούσε επεισόδια έντονου ψύχους· ενώ μετά τη δεκαετία του 1980 είχε μετατοπιστεί στην παγκόσμια θέρμανση. Υποστηρίζει ότι αυτό που είχε πραγματικά σημασία, ήταν η δημιουργία "κρίσης". 

Το βίωμα στο χρόνο ως εμπειρία 

Η διαφάνεια παρουσιάζει τις θερμοκρασίας (ανά 10 λεπτά) από τον μετεωρολογικό σταθμό Ζωγράφου:

  • Ένα ποντίκι (διάρκεια ζωής: 3 χρόνια) αντιλαμβάνεται τις ημερήσιες και εποχικές αλλαγές. 
  • Μία μύγα (διάρκεια ζωής: 10 ημέρες, γεννημένη στις αρχές του καλοκαιριού) αντιλαμβάνεται τις θερμοκρασιακές μεταβολές μέρας-νύχτας και μια αυξητική τάση της θερμοκρασίας. 
  • Μια μαγιόμυγα (διάρκεια ζωής: 20 ώρες) αντιλαμβάνεται μια συνεχή αυξητική τάση της θερμοκρασίας και για λίγες ώρες μια συνεχή μείωση. 

Αυτό εγείρει το ερώτημα: Τι πραγματικά κατανοούμε από τα κλιματικά δεδομένα; 

Με την ευφυΐα μας, πάντα προσαρμοζόμασταν σε κάθε κλιματική αλλαγή. Οι άνθρωποι κατάφεραν να επιβιώσουν τόσο στις πολικές περιοχές όσο και στις καυτές ερήμους. 

Η ευημερία μας ήταν πάντα απόδειξη της ικανότητάς μας να καινοτομούμε.

Υ.Γ. 

Σχετικά διαβάσματα: https://elephants.gr/ και https://klimath.substack.com/